Partidistrikt kommer kräva hennes avgång

Extrakongress kan avgöra Mona Sahlins framtid som partiledare.

Socialdemokraterna kommer att hålla en extrakongress – då partiledarfrågan kan bli central.

Enligt Aftonbladets källor är den interna pressen på Mona Sahlin hårdare än man trott.

– Man kan inte göra en krisanalys och gå förbi ledarskapet, säger en socialdemokrat.

Sent i går kväll uppgav Mona Sahlins politiske sekreterare Stefan Engström för TT att partiets mäktiga verkställande utskott har föreslagit en extrakongress.

Enligt Aftonbladets källor blir kongressen en ödesrond för Mona Sahlin – pressen på partiledaren är betydligt större än vad som har framkommit hittills.

När Mona Sahlin kom ut från Socialdemokraternas extrainsatta partistyrelsemöte i onsdags lämnade hon beskedet att hon hade ställt sin plats till förfogande – men att ledamöterna hade bett henne att stanna.

Men riktigt så enkelt var det inte, enligt Aftonbladets källor.

I själva verket startade en diskussion om Mona Sahlins ledarskap när en person ville få övriga ledamöter att uttala sitt stöd för henne. Åsikter som att ”även partiledarens betydelse måste analyseras efter ett förlustval” luftades av flera ledamöter.

En enda – förslagsställaren – sa ja till att gå ut med sitt stöd för Sahlin.

Press från Skåne

På mötet, där det bestämdes att partiet ska inrätta en kriskommission efter katastrofvalet, väcktes också frågan om att genomföra en extrakongress.

Pressen på Sahlin kommer framför allt från det mäktiga Skånedistriktet, som anses stå till vänster inom socialdemokratin.

– Det som är internt är internt och ingenting jag vill gå in på. Men det är väl ingen hemlighet att jag från Skånedistriktet har fört fram att vi bör ha en extrakongress, säger S-profilen Heléne Fritzon.

– Vi går in och gör en granskning av vår organisation och politik. Då är det viktigt att också medlemmarnas högsta beslutande organ, kongressen, får säga sitt. Och då ingår självklart också ledarskapet, där även jag själv är med.

Ett av de toppnamn som öppet framför krav på extrakongress är Håkan Juholt, riksdagsledamot och partistyrelseledamot.

– Vi kan inte vänta så länge, ända till strax innan nästa valrörelse, på att samla oss. Vi måste ha den här kongressen nästa år, på senvåren eller tidig höst, säger han till tidningen Östran.

Kan avsättas

Han får frågan om han ställer sig bakom den nuvarande partiledningen och det rödgröna samarbetet:

– Det är för tidigt att svara på nu. Men det behöver utredas. Och det måste bli genom en extrakongress som det här sker.

En extrakongress kan hållas tidigast nästa vår. Mycket talar för att en rad partidistrikt kommer att kräva partiledarens avgång innan dess, men att hon sitter kvar tills medlemmarna kan avsätta henne.

– Det vore helt fel att avsätta henne nu, vi vet ju inte ens om vi har någon fungerande regering. Men när vi har gjort vårt sämsta val sedan 1914 vore det väl konstigt om inte även partiledarens ansvar sågs över, säger en S-källa.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN