Nyheter

Massiv kritik mot Facebook efter ny miss

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Användarna rasar efter ytterligare ett säkerhetsfel –  officiell "lämna Facebook-dag" utlyst

En säkerhetsmiss i Facebook gjorde det möjligt för alla att läsa dina statusuppdateringar – även de som inte var medlemmar kunde se dina hemligheter.

Nu rasar flera användare mot communityn.

Den 31 maj har utlysts till den officiella "lämna Facebook-dagen".

Efter skriverierna om bristande säkerhetsrutiner har månfa Facebook-användare tröttnat. Nu pågår ett upprop – som uppmanar medlemmarna att gemensamt avsluta sina konton den 31 maj.
Efter skriverierna om bristande säkerhetsrutiner har månfa Facebook-användare tröttnat. Nu pågår ett upprop – som uppmanar medlemmarna att gemensamt avsluta sina konton den 31 maj.

Statusuppdateringarna på Facebook blir allt fler och allt mer privata.

Men nu visar det sig att alla kan läsa dina meddelanden – även de som inte är medlemmar i Facebook.

Brutit förtroendet

Efter en säkerhetsuppdatering i slutet av april gjordes användarnas statusrader offentliga på hela nätet. Kommentarer om chefens kläder, sjukdomar, kärlekstrubbel – allt kan läsas av obehöriga.

Ett gäng Facebookanvändare och programmerare i San Francisco upptäckte felet och startade upp sidan youropenbook.org. Där kan man söka efter ord som Facebookanvändarna skrivit in i sina statusrader.

– Många känner att Facebook nu har brutit förtroendet till användarna. Företaget har gjort två solklara missar. För det första så gör de inte tillräckligt för att meddela användarna hur offentlig den information de lägger upp på sidan egentligen är.

Officiell Facebook-lämnardag

– För det andra så ändrar företaget säkerhetsreglerna alldeles för ofta. Om du var insatt i Facebooks regler för två år sen, eller till och med sex månader sen, så är du inte insatt i dagens förvirrade regler, skriver gänget bakom sidan Will Mofatt, Peter Burns och James Home.

Det här är inte första gången Facebook har problem med säkerheten.

Och nu har många användare tröttnat på alla turer kring företagets problem och planerar därför att avsluta sina konton. Ett upprop har startats på nätet och den 31 maj har utlysts till ”den officiella lämna Facebook-dagen”.

Vid lunchtid hade drygt 15 000 användare skrivit på uppropet och lovat att avsluta sin konton.

Bättre värld

Facebooks grundare Mark Zuckerberg är medveten om den kritikstorm som rasar mot företaget.

– Vi har hört feedbacken. De kommande veckorna kommer vi att införa privata inställningar som är mycket enklare än vad de är i dag, skrev Mark Zuckerberg i en artikel i Washington Post i går.

Men några planer på att göra communityn mer stängd, finns inte.

– En värld som är öppen och sammankopplad är en bättre värld, skriver Mark Zuckerberg.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: