Räden blev ett blodbad

Många döda i israelisk attack mot hjälpkonvoj

Flera personer dödades när israeliska soldater bordade fartyg i konvojen Ship to Gaza på internationellt vatten i morse.

Minst nio personer har dödats och ett 30-tal skadats.

Elva svenskar fanns på fartygen.

Angreppet mot fartygskonvojen Ship to Gaza inträffade vid femtiden i morse. De sex fartygen var på väg till Gaza med förnödenheter när det bordades av israelisk militär.

UD kunde i dag bekäfta att angreppet skedde på internationellt vatten.

Uppgifterna om hur själva bordningen gick till går isär.

Sköt först

Enligt en reporter på plats besköts ett av fartygen av israelisk militär innan soldaterna gick ombord. Israelerna säger att de öppnade eld först när aktivister beväpnade med knivar och tillhyggen attackerade dem. En aktivist påstås ha ryckt åt sig ett vapen från en israelisk militär, varpå ett skott avlossades som satte igång skottlossningen, rapporterar Sky News.

På det grekisk/svenska fartyget Sofia finns ett tiotal svenskar ombord, bland annat författaren Henning Mankell, musikern Dror Feiler och läkaren Victoria Strand. På det fartyget ska det inte finnas några döda.

Det är den turkiska båten som har beskjutits. Där befinner sig religionshistorikern Mattias Gardell och hans fru, idéhistorikern Edda Manga.

Ingen kontakt

UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage har under morgonen suttit i möte med Israels Sverigeambassadör Benny Dagan.

– Jag har begärt ett klargörande bekräftande vad som har hänt. Det här är helt oacceptabelt och en mycket allvarlig situation, säger han.

Belfrage har ännu inga uppgifter om vad som har hänt med svenskarna ombord.

– Det har varit svårt att komma i kontakt med dem.

De flesta av de döda är turkar, uppger turkiska aktivister i Gazaremsan enligt AFP.

Enligt UD är de hotade fartygen på väg till staden Ashdod för att personerna ombord ska kunna skickas hem.

Flera döda

Uppgifterna om hur många som har dött och hur många som har skadats går isär. Enligt den israeliska militären har nio personer dödats och ett 30-tal skadats.

CNN rapporterar att dödssiffran är 19. De uppgifterna är hittills obekräftade.

Den israeliske ambassadören uttalade sig i dag efter ett möte på UD.

– På ett av fartygen finns skadade personer efter skottlossning. Några av människorna på fartyget använde våld gentemot våra soldater. Vår avsikt var att fredligt ta dem till vår båt och göra en inspektion, vilket vi har rätt att göra, sade Israels Sverigeambassadör Benny Dagan till TT.

Förbindelsen bröts vid fem

Ship to Gazas svenske presstalesman Mikael Löfgren vet inte hur många som har dödats.

– Mina uppgifter säger att två personer har dödats, men jag har inga uppgifter om hur svenskarna mår. Fartygen har dessutom bytt kurs och såvitt jag förstår strävar de in mot Ashdod i Israel, säger Löfgren.

– Sedan femtiden är förbindelsen bruten, säger Löfgren.

Ulf Holm, gruppledare för Miljöpartiet, har hållit med kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som är ombord på ett av Gazaskeppen, men är nu orolig sedan kontakterna upphört med ett sms-fragment i morse.

– Klockan 5 skickade han ett ofullständigt sms till mig – "de är" och sedan ingenting mer, jag förmodar att det skulle vara "de är på väg", säger Holm till TT.

I samma veva kom också Kaplans senaste inlägg på Twitter: "De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!"

Israels handelsminister Benjamin Ben-Eliezer bekräftar för militärradion indirekt att människor har dödats.

– Jag kan bara uttrycka beklagande över alla dödsfall, säger han.

Israels blockad

Israel har genomfört en blockad av området sedan Hamas kom till makten i Gazaremsan 2007. Fartyg har stoppats och bara de mest nödvändiga varorna har släppts igenom. I juni försökte ”Spirit of Humanity” att bryta blockaden. Fartyget bordades av israeliska marinsoldater och tvingades gå in till land.

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: