LÄSARNA: Så minns vi Kerstin

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-10

”Kerstin Thorvall gjorde det tillåtet för kvinnor att våga saker. Våga tycka illa om och till och med hata sin mamma”.

Så skriver en av de läsare som skickat in en kärleksfull minneshälsning efter beskedet om författaren Kerstin Thorvalls död.

Jag minns Kerstin Thorvall när jag träffade henne på Österåsens hälsohem i Sollefteå. Hon brukade vistas där några dagar varje år för att skriva. Hon lärde oss att dansa afrikanska danser. En underbar människa.” /MVH Elisabeth Lodin, Kramfors.

”Boken till dig" kom ut 1959. Då var jag 14 år och min mamma köpte den till mig. Och den blev verkligen en vägvisare för mig in i de vilsna tonåren! Då på den tiden fanns absolut inte nåra tidningar eller TV-program som handlade om hur det kunde vara att vara tonåring. Nu för tiden verkar det kanske konstigt att det var så. Men för oss som var tonåringar i slutet av 50-talet och början av 60-talet var Kerstin Thorvall ett ljus i mörkret!” /Marianne.

”Jag minns från min tid som skolbibliotekarie på 60/70/80-talet hur populära hennes ungdomsböcker var. De var alltid mycket efterfrågade.” /MVH LH

”Jag minns min första upplevelse av Kerstin Thorwall, det var kåserier som hon skrev varje vecka i tidningen "Femina". Jag var ung småbarnsmamma som använde varje dag till att lära mig barnuppfostran,matlagning, och hur man får ett hem att fungera. Då kom tidningen och Kerstins kåseri som handlade om att hon försökte få iväg en artikel för tryckning – och med en 4-åring sparkande på den låsta dörren konstaterade hon att "Jämnställdhet var bara skitsnack". Den existerade inte trots att det var hon som försörjde sin familj vid den tidpunkten. Det här var runt 1958-60. Efter den dagen har jag läst allt som hon skrivit. Idag känns tillvaron vemodig och tom, det känns som om en hel generation av färgstarka kvinnor håller på att försvinna genom Kerstins bortgång. Det jag önskar nu är att hon fått den ro som hon saknade här i livet.” Ethel Andersson.

”Kerstin har funnits med oss under decennier. Dykt upp då och då med nya infallvinklar på livet. Alltid alert och nytänkande. Fräsch och modig. Roande och oroande precis som konsten skall vara. Du är värd att upptäckas på nytt.” /RIP Kerstin, din namne i Kolmården.

”Kommer ihåg en bok med rosa blommor på som blev min"bibel" under tonåren. Där kunde man läsa allt om tonårens vedermödor, allt ifrån att sköta finnar till att koka fudge! Kommer inte ihåg vad boken hette och har den tyvärr inte kvar men glömmer den aldrig!” /Karin 65.

”Hej! Jag kommer att minnas henne främst för hennes "Tonårsboken" som kom när jag var tonåring. Hennes underbara teckningar av långbenta, kortklippte tjejer. Detta var innan det ens fanns något som kunde kallas tonårsmode. Hon var före sin tid.” /Anne-Cathrine Ekengren.

”Hon var en fantastisk kvinna, fenomenal, vågade och dessutom var hon utomordentligt intelligent. Det finns ingen kerstin i hela sverige idag, det behövs”.

”Kerstin Thorvall gjorde det tillåtet för kvinnor att våga saker. Våga tycka illa om till och med hata sin mamma (tack och lov att jag inte var ensam om det!), hon vågade ha förhållande med yngre män och så vidare. En fantastisk kvinna tycker jag.” /Agneta

”Detta är för sorgligt. Vid frukosten på jobbet igår talade jag om henne. Kommer inte ihåg i vilket sammanhang. En fantastiskt kvinna som har gått igenom så mycket och vågade att berätta. Inga skrupler där inte. Jag har läst hennes böcker och har blivit lika tagen varje gång.

Hennes yngre manliga erövringar samt hennes intresse för afrikans dans var spännande att läsa och höra om. Hon berättade ju i tv ibland.

Även om hon har haft det svårt i uppväxten mm så var hon fantastisk att lyssna på. Hon hade mycket humor och lätt till skratt. Kommer att sakna henne mycket.”

/Hälsningar Towe Kjellstad

”Jag hade Kerstin som gäst i Berättarveckan, Strömsund kommun, där hon hade sina rötter. Hon var en ödmjuk och på många sätt kunnig person. /Hans Erik Dahlgren. Tonsättare/Kultur och Fritidschef Strömsunds kommun.

Hur kommer du att minnas Kerstin
Thorvall?

ANNONS