Kurt Ove fiskade upp havsmonster

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Havets Hus
Ögonen vittnar om en djuphavsfisk.

NYHETER

Han har fiskat i femtio år och aldrig sett något liknande.

Det är inte så konstigt.

Senast en sillkung syntes var år 1879.

Det började som en vanlig lördagsmorgon.

Kurt Ove Eriksson promenerade ned till sin sjöbod vid Badholmarna i Bovallstand för att jobba vidare med reparationerna. Plöstligt såg han något stort som låt och flöt i vattnet. Kurt Ove antog att det var en plastbit och gick för att fiska upp den.

– Men sedan såg vi ett öga. Jag kollade lite närmare och såg att det var en oerhört märklig fisk, säger Kurt Ove Eriksson till Svenska Dagbladet.

Kan bli elva meter

Den märkliga fisken visade sig vara ett tre och en halv meter långt exemplar av den oerhört sällsynta arten Sillkungen. Fisken, som kan bli upp till elva meter lång, lever djupt nere i haven många och tros ha gett upphov till myterna om havsormar. Sillkungar letar sig upp till ytan först när de är döende.

För död var den. Stendöd.

Den långa fisken hade gått av på mitten och de långa spröten som är typiska för en sillkung hade lossat. Men Havets Hus i Lysekil blev ändå eld och lågor när Kurt Ove Eriksson kontaktade dem med sitt fynd.

Sensationell upptäckt

Fisken bevaras nu på Havets Hus tills man tagit ställning till hur man bäst ska ta tillvara på den unika fisken. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har även visat intresse för att konservera fisken – då upptäckten anses vara så sensationell.

Senast man såg en sillkung i svenska vatten var 1879.

Publicerad: