Alliansen ser ut att ta hem valet

Av: Emma Fagerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Studie: Våra röster styrs av utseende

1 av 6 | Foto: Foto: FELIPE MORALES
inget lätt val Line Raahauge Hvass, 33, och Anders Raahauge Hvass, 33, har svårt att välja någon av de svenska politikerna över huvud taget. ”Ingen ser trovärdig ut”, säger de. Efter en stunds dividerande – och ”trots att han inte har något hår” – faller till sist valet på Fredrik Reinfeldt. Dottern Ida, åtta månader, har också några fingrar med i spelet.

Politiken är inte så betydelsefull.

Verklighetens folk vill regeras av skönheter.

– Det är en viktig faktor, även om man skulle önska att så inte var fallet, säger Niclas Berggren, docent i nationalekonomi.

Inför valet i höst gör de svenska politikerna bäst i att piffa till sig så gott det går. För väljarna är ytligare än man kan tro. Flera studier visar att politikers utseenden har betydelse för hur man röstar.

Avslöjar valresultat

Bara genom att titta på foton av politiker kan man med relativ stor säkerhet säga vem som vinner ett val, visar en ny undersökning från Massachusetts tekniska institut. Indiska och amerikanska invånare fick enbart utifrån bilder på kandidater

i brasilianska och mexikanska val svara på vem som skulle bli den bästa politikern.

– I upp emot 70 procent av fallen visar det sig att de väljer den politiker som också blir vald, säger Niclas Berggren, docent i nationalekonomi vid näringslivets forskningsinstitut Ratio.

Smink och kläder oviktiga

Dessutom visar en studie av finska politiker på starka samband mellan skönhet och antal röster i personval. De finska politikerna betygsattes, också utifrån foton, för skönhet samt kompetens. Slutsatsen: Skönhet har större betydelse.

– Det är ett betydligt starkare och mer allmänt gällande resultat än till exempel upplevd kompetens, säger Niclas Berggren som deltog i den finska studien.

Aftonbladet gick ut på Stockholms gator och frågade utländska turister vilken partiledare de skulle rösta på – med endast deras porträtt som utgångspunkt.

Stämmer experternas teori är valutgången klar:

Alliansen vinner. Solklart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN