FP vill strama upp slöjregler

Jan Björklund.
Jan Björklund.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja, rapporterar Ekot.

– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.

Huruvida skolor kan hindra elever från att klä sig i exempelvis niqab eller burka är oklart i dagens lagstiftning. Förra året anmälde en elev på en vuxenutbildning i Stockholm som fått veta att hon inte fick bära slöja i klassrummet skolan till Diskrimineringsombudsmannen. Fallet är ännu inte avgjort.

– Jag vill ju att Sveriges rektorer ska ha lättolkade lagar, man ska inte behöva hamna i domstol för att veta vad som står i lagen, säger Björklund.

Skolverket klargjorde i ett utlåtande 2003 att en rektor kan bestämma att en lärare inte ska få ha heltäckande slöja om det är så att det påverkar undervisningen negativt, enligt Ekot.

Lärarförbundet positivt

Lärarförbundets vice ordförande Ann-Charlotte Eriksson är positivt inställd till Folkpartiets förslag som hon anser ger tydliga besked om vad som gäller.

– Det måste vara tydligt, vad får en rektor göra. Det är något som vi själva har efterlyst, säger Eriksson.

Hon understryker att beslutet måste tas i dialog med lärare, familj och elev.

– Ska man ha framgång i detta och inte skapa polarisering i samhället, så tror jag på en dialog. Skolan får aldrig upplevas som kränkande. Därför måste vi förklara varför man fattar beslutet, vilket syftet är och vilka lösningar man kan hitta, säger Eriksson.

Ett problem som Ann-Charlotte Eriksson nämner är att lärare inte kan se vem som kommer för att skriva ett prov om eleven bär heltäckande slöja.

– Läraren måste vara säker på att det är rätt elev som hon eller han sätter betyg på, säger hon.

TT

Publisert: