Sexköpsfrågorna orsak till avhoppet

VISBY. Fyra dygn efter frågan ställdes första gången svarar Sven Otto Littorin att han inte köpt sex.

Samtidigt bekräftar statsministern att det var frågorna om sexköpet som orsakade avhoppet från regeringen.

Situationen är förvirrande.

Vid lunchtid i går bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt att Aftonbladets frågor var en anledning till att Sven Otto Littorin brådstörtat lämnade regeringen i onsdags morse.

Kvällen innan ringde Littorin till Reinfeldt och sa att han ville lämna regeringen. En orsak var frågorna samma eftermiddag från Aftonbladets reporter Mattias Carlsson om att Littorin skulle ha köpt sex.

Senare, på eftermiddagen, meddelade Sven Otto Littorin genom sin advokat att han inte köpt sex. Samma besked uppger Fredrik Reinfeldt att han fått av sin avhoppade minister.

Det är motsägelsefullt. Först lämnar Sven Otto Littorin regeringen för att han får frågor som han inte vill besvara.

Sedan går det fyra dygn. Då svarar Littorin plötsligt genom sin advokat, vilket är mycket välkommet. Hans svar är nej. Han har inte köpt sex.

Sven Otto Littorin lämnar alltså regeringen för att han fått frågor om någonting som han fyra dagar senare uppger att han aldrig har gjort.

Det kan vara sant. Men det är i så fall en av de märkligaste ministeravgångarna

i svensk politisk historia.

Det finns ingen lag som tvingar någon, minister eller annan, att svara på medias frågor. Men som ett medel att reda ut eventuella missförstånd är muntlig kommunikation oslagbar.

Aftonbladet hade, enligt gällande pressetik, kunnat publicera artikeln om Anna, 30, som säger att hon sålde sex till ministern, redan i onsdags. Sven Otto Littorins svar hade i den artikeln varit ”inga kommentarer”.

Men med kännedom om att ministern hade haft en jobbig dag med förhandlingar i Stockholms tingsrätt i en vårdnadstvist med förra hustrun, gjorde att vi tyckte vi kunde vänta.

Dagen därpå hade tidningen nämligen utlovats en träff med ministern. Det hade varit bra, betydligt bättre än de korthuggna, överrumplade kommentarerna utanför Visby flygplats. Alltså väntade vi.

Men i stället avgick Sven Otto Littorin.

Enligt statsministern är ett skäl frågorna han fick om sexköpet. Det köp som Littorin alltså säger att han inte har gjort.

Alldeles glasklart är inte läget.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN