Nyheter

Skräddaren deltog i manifestationen

Av: 

Jessica Balksjö

William Svärd

NYHETER

MALMÖ/STOCKHOLM. Bara några timmar före skottlossningen mot skrädderiet på lördagskvällen deltog butiksinnehavaren i en manifestation mot skjutningarna.

Manifestationen hölls precis i närheten av hans butik, på samma plats där en 28-årig man sköts tidigare i veckan när han väntade på bussen.

Bakom busshållplatsen i Nydala, i Malmö, ligger ett område med täta, mörka träd. Det var där gärningsmannen gömde sig när han sköt den 28-årige mannen i ryggen i tisdags.

I dag samlades ett 20-tal personer från de olika religiösa samfunden i Malmö på samma plats för att tillsammans protestera mot skjutningarna.

– Det är viktigt att inte låta sig provoceras, säger Mukhiddine Shirinov, imam, Islamic center.

Torgny Anderberg, präst i Svenska kyrkan, deltog också.

– Vi samlas på den här gatan för att det har begåtts en våldshandling just här. Vi vill markera mot våldet, att denna människan grips och att vi kan få lugn och fred i den här stan, säger han.

Rädsla för att gå ensam

Flera av de boende i närheten anslöt sig till manifestationen. Flera av dem vittnade om rädsla för att gå ut ensam på kvällen och en känsla av att ständigt behöva se sig omkring efter den misstänkta skytten.

– Jag bor bara några hundra meter bort. Den här personen som skjuter folk har gjort mig paranoid. Jag känner mig inte rädd, mer frustrerad, säger Nordin Mahdoui, som bor i Nydala.

Även om manifestationen handlade om att stötta de drabbade var det färre på plats med utländsk bakgrund än vad organisatörerna hade hoppats på. Från Islamic center kom ett fåtal personer.

– Jag tror inte att det beror på att folk är rädda. Det handlar nog om att det kan ta ett tag innan Malmöborna kommer igång, säger Torgny Anderberg.

Visar sitt stöd

Bröderna Jama har tagit sig tid manifestationen för att visa sitt stöd.

– Vi tillhör riskgruppen. Jag känner mig svensk men är samtidigt invandrare, säger Mustafa Jama.

Hans bröder känner samma frustration. De är oroliga och känner sig rädda när de går ute på kvällen.

– De drabbade är personer som flytt från krig. Nu behöver de vara rädda när de går på gatan i Sverige, säger Gulled Jama.

Nu vill de att polisen ska göra en rejäl kraftansamling och sätta in alla resurser som finns.

– Det känns inte bra att polisen har väntat sedan i somras med att tala om att de misstänker en enskild gärningsman. Det känns väldigt otryggt i Malmö just nu, säger Liban Jama.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter