Kärnvapenhot i Korea – FN håller krismöte

Foto: Sydkoreanska soldater laddar för den omstridda militärövningen som är tänkt att starta de närmaste dagarna - och som fått Nordkorea att hota med attacker.
NYHETER

Kärnvapenkrig kan bryta ut på Koreahalvön vilken dag som helst.

Nordkorea hotar att slå till militärt om Sydkorea genomför en planerad militärövning.

I morgon samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera krisen.

Hoten haglar mellan ärkefienderna på den koreanska halvön. Stämningen är spänd och på båda sidor gränsen står militärer posterade med fingrarna redo på avtryckarna.

Sydkorea planerar en militärövning på en ö som ligger retfullt nära gränsen till grannen i nord. Om övningen genomförs kommer Nordkorea att svara med en militär attack, har den statliga nyhetsbyrån meddelat.

Hotar med atombomb

På en webbsida skriver den Nordkoreanska regimen att frågan inte är om, utan när, kriget bryter ut.

Och då tänker diktaturen ta fram sina atombomber:

”Det kommer att leda till nukleär krigföring som inte begränsas till Koreahalvön”.

Sydkorea sköt på lördagen upp övningen på grund av dåligt väder. Men Seoul står fast vid att den kommer att genomföras senast tisdag.

I slutet av november besköt Nordkorea den Sydkoreanska ön Yeonpyeong med artilleri, och fyra personer miste livet. Sedan dess har Sydkorea rustat längs gränsen, bytt ut försvarsministern och sagt att stridsflyg ska sättas in om landet angrips igen.

FN i krismöte

Det spända läget mellan länderna har liknats vid en krutdurk och oroar andra länder i området. Ryssland kallade på lördagen till krismöte i FN:s säkerhetsråd. Ett sådant möte kommer att hållas på söndagen vid 17-tiden svensk tid, enligt nyhetsbyrån AP.

Både Kina och Ryssland har tidigare avrått Sydkorea från att genomföra övningen. USA anser däremot att landet är i sin fulla rätt att genomföra militärövningar på sitt eget territorium. Problemet med det är att Nordkorea inte erkänner FN:s gränsdragning i vattnet mellan länderna, utan ser det som att Sydkorea skjuter in på deras område.