Häktas för alla morden

Av: Linda Hjertén, Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rörde inte en min när han fick beskedet

MALMÖ/STOCKHOLM Utredningen kring den misstänkte serieskytten Peter Mangs, 38, har växt enormt.

I dag häktades han tre mord och tio mordförsök.

Mangs själv rörde inte en min när han tog emot beslutet.

Avslappnad och till synes nonchalant mötte Peter Mangs i förmiddags rätten i Malmö polishus tingssal. Klädd i häktets nya kläder medgav han att sitta häktad för de gamla brotten men inte de nya som chefsåklagare Solveig Wollstad i går avslöjade att Peter Mangs nu formellt misstänks för – det vill säga två mord och fem mordförsök.

Att Mangs medgav att sitta häktad för de gamla brotten innebär dock inte att han erkänner dem. Men rätten valde att häkta honom för samtliga brott – det vill säga tre mord och tio mordförsök.

"Overkligt avslappnad"

På plats i rättssalen var ett stort mediauppbåd och flera av de polisutredare som jobbar med fallet. Och utanför salen stod k-pistbeväpnade poliser för att garantera säkerheten.

Enligt Aftonbladets utsände verkade Mangs nästan overkligt avslappnad och läste närsynt från åklagarens papper framför sig. Han såg sig nyfiket omkring bland åhörarna.

När han mottog beskedet att han häktats rörde han inte en min.

De nya morden som Mangs nu misstänks för är två mord på Lindängen 2003. De båda mördade männen hade utländsk bakgrund. Kooros Effatian, 65 år hittades mördad i sin lägenhet på Gånglåtsvägen i Malmö den 14 juni.

Personer med utländsk bakgrund

En och en halv månad senare, den 28 juli, sköts 23-årige Firas Al-shari ihjäl på samma gata. Han sköts bakifrån med en automatpistol när han var på väg till jobbet på morgonen. Kulan kan komma från samma vapen som vid mordet på Kooros Effatian.

De nya mordförsöken som Mangs nu misstänks för är de, precis som de tidigare, alla riktade mot personer med utländsk bakgrund.

Detta innebär att Mangs i dag begärdes omhäktad för tre mord och tio mordförsök. Enligt åklagaren är han på sannolika skäl misstänkt för samtliga brott.

Mördat i sju år

Det innebär även att han kan ha mördat sedan år 2003 – i sju års tid.

Klockan 09.00 inleddes omhäktningsförhandlingen mot Peter Mangs i polishuset i Malmö. I går avslöjade polisen att han fortfarande nekar till samtliga brott.

Peter Mangs greps den 9 november i år efter en rad av skottlossningar i Malmö. Han häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök.

Mordet på 20-åriga Trez West Persson begicks den 10 oktober 2009.

Kan vara sjuk

Peter Mangs nekar till brott, men ett av hans vapen har kunnat kopplas till minst en av skjutningarna, enligt vad en källa har uppgivit till Aftonbladet.

I den så kallade paragraf 7-undersökningen som nyligen lämnades in till Malmö tingsrätt framgår det att Peter Mangs kan lida av en psykisk störning, både vid tiden för det misstänkta brottet och vid tiden för undersökningen.

I undersökningen berättar Mangs själv hur han har dålig kontakt med sin familj och hur han bara har en enda vän. För det mesta underhåller han sig själv.

Åtal ska vara väck senast den 4 januari, beslutade Malmö tingsrätt.

Publicerad: