De vet inte hur många de dödat

NYHETER

Arméinspektören: Ett 15-tal motståndare har förmodligen stupat

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
insatsen blir blodigare Vid minst 65 tillfällen har de svenska soldaterna i Afghanistan skjutit för att döda eller skada. Men ingen vet hur många motståndare – eller civila – som dödats av eldgivningen. I alla fall inte enligt försvarsmakten.

Svenska soldater i Afghanistan skjuter för att döda – varje vecka.

Men försvarsmakten har ingen aning om vad de träffar och hur många de dödat.

– Ett 15-tal motståndare har förmodligen stupat, säger Bernt Grundevik.

Den svenska insatsen i Afghanistan blir allt blodigare. Under 2010 har antalet strider mer än fördubblats.

Hittills har svenska soldater öppnat verkanseld, det vill säga skjutit för att döda eller skada, vid minst 65 tillfällen.

Tre svenska soldater har dödats – men hur många motståndare och civila som stupat vet ingen.

Inte från ett enda tillfälle från januari 2009 till november 2010 har försvarsmakten några uppgifter om att motståndare skadats eller sårats – enligt högkvarteret i Stockholm.

Kända dödsfall

När Aftonbladet i höstas besökte camp Northen Lights i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan begärde vi att få ta del av uppgifter om antalet sårade och dödade motståndsmän och civila. Men trots upprepade förfrågningar lämnades aldrig några uppgifter ut.

Först efter en skriftlig begäran till högkvarteret i Stockholm kom det officiella svaret i mitten på november:

”Högkvarteret har inte identifierat några handlingar som innehåller de uppgifter som efterfrågas.”

Detta trots att det sedan tidigare varit känt att svenska styrkor vid minst två tillfällen dödat motståndsmän: den sjunde februari i år då svenska soldater följde efter och dödade den man som sköt svenskarna Johan Palmlöv, Gunnar Andersson. Samt i slutet på juli förra året då den afghanske generalen Murad Ali Murad i en intervju med Aftonbladet tackade svenska styrkor för att de dödat tre motståndsmän.

Ska söka upp dödade

Bernt Grundevik.

Det också de enda fallen som arméinspektör Bernt Grundevik nu vill kännas vid. Allt annat är obekräftade dödsfall enligt Grundevik.

– En uppskattning är att ett 15-tal motståndare har stupat, det kan vara något färre, säger han.

Enligt Genèvekonventionen är de inblandade parterna skyldiga att utan dröjsmål göra allt de kan för att söka upp sårade och dödade efter striden.

Men många gånger struntar de svenska trupperna i reglerna eftersom det anses för farligt.

Särskilt känsligt

Enligt en person med insyn är uppgifter om dödade särskilt känsliga för de svenska styrkorna eftersom de helst vill framstå som ett slags hjälparbetare.

– De vill uppfattas som hyggliga personer som ser till att flickor får gå i skolan, inte som soldater som dödar, säger källan.