Deras ungar lämnas att dö

NYHETER

De vuxna orangutangerna klubbas ihjäl i Indonesien

Foto: Sökte föda Den här orangutangmamman och hennes unge fångades av bybor i Indonesien. De blev inlåsta, bundna och slagna – för att de letat efter föda.

Indonesiens orangutanger flyr nu undan skogsskövlingen – och in i byarna.

Där klubbas de vuxna människoaporna ihjäl.

Ungarna lämnas att dö av svält.

Den här orangutangmamman och hennes unge fångades av bybor i Sungai Pinyuh i Indonesien nyligen – sedan avverkningen av djungeln tvingat dem till en desperat jakt på föda bland människor.

I byn blev de slagna, bundna och inlåsta i en bur utan mat och vatten. Om de inte räddas väntar sannolikt en långsam död.

Indonesiska bönder slår ofta ihjäl primaterna eftersom de livnär sig på odlingar när den naturliga födan försvinner genom skogsskövlingen.

Minskar dramatiskt

Regnskogen suger upp stora mängder koldioxid och avverkningen förvärrar därför klimatkrisen. Miljontals hektar kalhuggs varje år i Asien – ofta illegalt. I Indonesien har det lett till att antalet orangutanger minskat dramatiskt.

Ett FN-program som ska belöna fattiga länder som skyddar sina skogar kan rädda orangutangerna. Åtgärdspaketet kan bli en del av det nya klimatavtalet som just nu förhandlas i Mexiko.