Hemligt samarbete med USA mot fildelare

USA har haft ett nära samarbete med Sverige för att sätta dit illegala fildelare, enligt SVT:s Rapport.

Samarbetet ska ha skett i lönndom eftersom fildelning är känsligt i Sverige.

Sajten Wikileaks har läckt ett dokument från USA:s ambassad i Stockholm som beskriver kompanjonskapet. Enligt det presenterade den amerikanska ambassaden 2008 sex punkter om illegal fildelning för tjänstemän på regeringskansliet, punkter som de ville se åtgärdade.

Ett år senare hade fem av dem åtgärdats, enligt ambassadens brev hem till Washington.

Bland annat Ipred

Det handlade bland annat om kontakter med internetleverantörer för att få dem att stoppa fildelning och om poliser och åklagare som ska jobba med upphovsrättsbrott, enligt Rapport.

Ambassaden tog också upp Ipred-lagen och regeländringar som gör det lättare att spåra och få ut IP-adressen till den som fildelar.

Samtalen ska ha förts med nyckelpersoner på regeringskansliet. Ambassaden skriver vidare att fildelning är känsligt i Sverige, men att arbetet ”bakom kulisserna” går bra.

Förnekar hemligt samarbete

Justitieminister Beatrice Ask (M) förnekar att Sverige skulle ha gått USA:s ärenden.

– Det är inte så att vi genomför åtgärder efter påtryckningar från något annat land, utan vi arbetar med frågeställningar efter eget underlag, säger hon till Rapport.

Hon avfärdar också att det finns en hemligt samarbete bakom kulisserna, som ambassaden påstått i brevet till Washington.

– Det är nog mest för att de ska få bättre lön på ambassaden som de skriver så där hem, säger Beatrice Ask.

Enligt Ask har alla åtgärder mot fildelning som genomförts diskuterats öppet internationellt. Hon säger till Rapport att det är möjligt att USA har bockat av vilka åtgärder olika länder har genomfört, men att det är Sveriges riksdag som har beslutat vilka lagar som ska stiftas, inte USA.

Publisert: