Tintin inför domstol

Rasism i albumet ”Tintin i Kongo” enligt stämning

Seriefiguren Tintin ställs inför rätta i Belgien i morgon.

Kongofödde Bienvenu Mbutu har stämt seriefiguren efter att ha läst albumet ”Tintin i Kongo”.

Serien är rasistisk och framställer svarta som ”allmänt dumma och kolsvarta afrikaner” säger Mbutu i Sveriges Radios program Godmorgon världen.

Han har bott i Tintins hemland Belgien i 20 år och är mäkta arg på seriehjälten.

Kan stoppas

I albumet illustreras kongoleser som helt svarta med stora röda munnar och uppspärrade ögon. I en ruta i originalutgåvan kallar en av dem Tintin för ”herre” samtidigt som hunden Milou tänker att den svarte ser ointelligent ut. Själva handlingen går till stor del ut på att Tintin hjälper kongoleserna med enkla problem och att de då får enorm respekt för den vite belgaren.

I stämningen av förlaget hänvisar Mbutu till belgisk lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter. Om han vinner i rätten kan försäljningen av ”Tintin i Kongo” stoppas i Belgien.

Vill ha ursäkt

Mbutu erbjuder dock en alternativ uppgörelse. Nämligen att Belgien ber om ursäkt till alla kongoleser för hur de framställs, samt att albumet förses med ett försättsblad som berättar om de övergrepp som kolonialmakten Belgien begick i Kongo för 100 år sedan.

Förlaget Moulinsart menar i sin tur att det kontroversiella albumet måste ses som en produkt av sin tid. Det skrevs för 80 år sedan, och då var rasism betydligt vanligare än i dag. Det är en synpunkt som även översättaren Björn Wahlberg fört fram i förordet till den svenska utgåvan.

I Sverige har ”Tintin i Kongo” JK-anmälts för hets mot folkgrupp, men JK avskrev ärendet med motiveringen att eventuellt brott är preskriberat.

Publisert: