”Vi tre håller ihop”

avMikael Stengård

Mona Sahlin inte rädd att bli sviken av MP

Regionala partitoppar i Miljöpartiet kan tänka sig ett samarbete med alliansen om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll efter valet.

Men Mona Sahlin är inte rädd för att bli sviken av MP.

– Vi har en överenskommelse som är förankrad i Miljöpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp, vi tre i det rödgröna blocket håller ihop.

Foto: Mona Sahlin (S).

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin avfärdar bestämt att Miljöpartiet skulle söka ett samarbete med alliansen, om de borgerliga skulle bli största block och Sverigedemokraterna blir vågmästare.

– Vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill och tror att vi kan bilda en majoritetsregering, det är det vi går till val på. Kommer Sverigedemokraterna in håller vi ihop och tar kontakt över blockgränserna tillsammans, säger S-ledaren till Aftonbladet under ett besök på en byggnadsplats i Södertälje.

Är du rädd för att MP kan komma att svika er?

– Inte alls, vi har byggt upp vårt samarbete under två års tid. Som jag sa, vi tre håller ihop.

Efterlyser besked från Reinfeldt

Mona Sahlin vill inte kommentera om åsikterna hos de regionala partitopparna i MP skadar samarbetet i det rödgröna blocket.

– Men jag noterar hur djupt det sitter hos de allra flesta i Sverige att inte ge SD inflytande, det uppskattar jag. Då vill det att till den som får möjlighet att bilda regeringen efter valet att inte bygga sitt mandat på SD.

Sahlin själv säger att det enda alternativet för henne är att bilda en majoritetsregering.

– Det går inte att tänka sig en minoritetsregering om SD är inne, och hoppar fram och tillbaka i olika frågor. Det tål inte den ömsinta hanteringen av ekonomin och tillväxten. Det är mitt besked, var är Reinfeldts?

Vänder inte Ohly ryggen

Du säger att ni ska söka kontakter över blockgränsen om SD blir vågmästare. Men Centerpartiet vill absolut inte samarbeta med Lars Ohly. Är du beredd att lämna V?

– Nej, självklart inte. Vi är tre partier i det här samarbetet. Sen tycker jag att Maud Olofsson ska betänka att hon låter mer upprörd på tanken av Lars Ohly än Jimmie Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM