Strålbehandlades i ett halvår – var frisk

Foto: PETER WIDING
Onödig behandling Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg behandlade mannen med bland annat strålning – trots att han inte hade cancer.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Mannen fick besked att han hade lungcancer.

Och behandlades sedan med cellgifter och strålning i sex månader.

Sedan kom det fram att han behandlats helt i onödan, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen hade besvär med kronisk hosta och sökte vård i början av 2008.

Han skickades på lungröntgen som visade en förändring på ena lungan. Prover togs och skickades till patolog- (vävnadsprov) och cytologlaboratorierna (cellprov) vid Sahlgrenska, skriver Göteborgs-Posten.

”Du har cancer”

Inget av proverna visade på cancer.

Man följde upp med en undersökning av bröstkorgen med datortomografi. Denna visade en tumörliknande förändring. Därför togs nya prover som återigen skickades till patolog och cytolog.

En läkare med lång erfarenhet av patologi men kort erfarenhet av cytologi tolkade provsvaren som lungcancer. Man tog inga kontrollprov utan meddelande istället mannen att han drabbats av sjukdomen – men i ett så pass tidigt skede att han skulle kunna botas.

Fick svåra smärtor

Sex månader av intensiv behandling följde.

Mannen fick cellgifter, strålbehandling av lungan och förebyggande strålbehandling av hjärnan. Hans immunförsvar sattes ned och han fick svåra smärtor.

I december 2008 avslutades behandlingen och nya prov skickades till en mera erfaren cytolog. Denne såg inga spår av cancer och granskade då provet från april samma år – och såg inga spår av cancer där heller.

Hade aldrig cancer

Den 23 december stod det efter en extra granskning klart att mannen aldrig haft cancer i lungan. Ändå dröjde det till oktober 2009 innan den drabbade mannen fick besked om att han i onödan utsatts för den påfrestande behandlingen.

– En väldigt olycklig fördröjning, säger Mats Tullberg, chefläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Sjukhuset skyller på bland annat hög arbetsbelastning, att det var en oerfaren cytolog som begått misstaget och att postgången inom sjukhuset inte fungerat, skriver Göteborgs-Posten.