Greps med misstänkte ligaledaren

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
LEDAREN FÖR LIGAN I tisdags greps den 30-årige man som enligt polisen misstänks vara ledaren för den uppmärksammade helikopterligan. Aftonbladet har pratat med vännen, Bülent Aslanoglu, som var med vid gripandet.

avJill Sjölund

NYHETER

Bülent Aslanoglu, 35, greps tillsammans med den misstänkte helikopterrånaren.

Männen var på väg till en restaurang när tio maskerade poliser med automatvapen rusade fram.

– De frågade var vi hade pengarna, en jättestor summa, säger han.

Bülent Aslanoglu, 35, sitter fortfarande häktad.

Aftonbladet når Bülent Aslanoglu via telefon på häktet i Dominikanska republiken. Där har han suttit i sex dygn.

– Jag är inte misstänkt för något brott. Varje dag har de sagt: du får åka i morgon. Men inget händer. Jag är på ett ställe där inte ens hundar kan vara. Folk jag sitter med tror att jag vet var rånbytet är och försöker pressa mig att berätta. Men jag har inte en susning. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag får inte ens en advokat, säger han.

Ska utvisas

Han var tillsammans med den misstänkte helikopterrånaren när de båda greps i tisdags.

– Aslanoglu är inte misstänkt för något. Han ska utvisas eftersom han är dömd för flera brott i Sverige, säger polisens presstalesman Roberto Lebron.

”Tog det lugnt”

Bülent Aslanoglu berättar att han var på semester i Dominikanska republiken när han träffade den 30-årige misstänkte helikopterrånaren för ungefär en månad sedan. De tränade och gick till stränderna tillsammans.

– Han sa att han var här på semester. Han tog det lugnt och tränade. Han verkade lite nervös ibland men sa att han inte hade några problem hemma, säger han.

30-åringen var anhållen i sin frånvaro i Sverige. För cirka tre veckor sedan kontaktade svensk polis sina dominikanska kollegor efter att ha fått uppgifter om att han befann sig i Karibien.

Bülent Aslanoglu var på gymmet i tisdags morse när han först upptäckte att han var iakttagen. Senare på eftermiddagen, när han och 30-åringen gick längs gatan mot en restaurang, blev de plötsligt gripna.

Förnekade

– Det kom tio maskerade poliser i fyra jeepar. De var beväpnade med automatvapen. De frågade var vi hade pengarna, en jättestor summa, säger han.

Hur reagerade 30-åringen när ni greps?

– Han var jättelugn. Vi trodde att det var en rutinkontroll.

I den gemensamma cellen fick Bülent Aslanoglu veta att hans vän misstänks vara ledare för det spektakulära helikopterrånet mot G4S värdedepå.

– Han förnekade att han hade något med det att göra. Jag tror honom faktiskt. Han var så lugn och kom hit på eget pass. Han skulle åka hem till Sverige bara ett par dagar senare. Han trodde inte att han var efterlyst, säger han.