Moderaterna går fram rejält

Moderaterna går fram rejält i Sifos väljarmätning, vilket gör att regeringsalliansen knappar in på oppositionen. Skillnaden mellan blocken har sedan förra månaden krympt från 10,3 till 3,4 procentenheter.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Moderaterna ökar med 3,8 procentenheter till 29,6 procent jämfört med förra mätningen.

Kristdemokraterna minskar med 0,1 procentenhet och skulle hamna utanför riksdagen, med 3,9 procent. Sverigedemokraterna backar med 1,6 procentenheter till 3,4 och skulle inte heller klara spärren.

Förändringarna för Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda som är statistiskt säkerställda.

Mätning efter superveckan

Mätningen gjordes efter den så kallade superveckan, med riksdagens partiledardebatt och två dueller i radio och tv mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och socialdemokraternas ledaren Mona Sahlin. Om Moderaterna vunnit i opinionen så gäller det motsatta för Socialdemokraterna, som tappat 2,3 procentenheter och får 34,6 procent.

Sifos mätning, som publiceras i flera morgontidningar, visar att det är fortsatt är stora skillnader mellan hur män och kvinnor skulle rösta om det vore val i dag. Bland kvinnorna anger 54,4 procent att de skulle rösta på den röd-gröna oppositionen, medan 41,9 procent föredrar regeringsalliansen. Männen väljer i första hand de borgerliga partierna, 49,3 procent, mot 43,5 för oppositionen.

TT

Publisert: