Fel om pensionärernas tillgångar, Reinfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Pensionärerna äger mer än hälften av svenskarnas tillgångar, hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Det är falskt, visar Aftonbladets lögndetektor.

Vad lögndetektorn granskar: När statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på lyssnarnas frågor i radioprogrammet Ring P1 i tisdags sade han att skillnaderna är stora mellan olika pensionärsgrupper, "där finns både de som förvaltar större delen av den svenska förmögenheten, men också de med de absolut minsta marginalerna i sin ekonomi".

Sanningen är: Visserligen finns det fler miljonärer bland pensionärerna än i någon annan åldersgrupp. Var åttonde pensionär har finansiella tillgångar värda mer än en miljon, medan bara var tolfte svensk i åldersgruppen 50-64 år har det, enligt Statistiska centralbyrån. Men det är inte samma sak som att pensionärerna äger hälften av alla tillgångar.

Svenskarnas samlade nettoförmögenhet (tillgångar minus skulder) var svindlande 5 520 miljarder kronor 2007. Pensionärerna ägde en stor del av den summan — 1 912 miljarder — men det var långt ifrån hälften av nettoförmögenheten.

Däremot har statsministern helt rätt i att många pensionärer lever på "de absolut minsta marginalerna". 2007 hade 77 000 pensionärer en årsinkomst på mindre än 80 000 kronor. Medelinkomsten samma år bland pensionärerna var 152 500 kronor.

Slutsats: Statsministern hävdar att pensionärer "förvaltar större delen av den svenska förmögenheten", alltså mer än hälften av svenskarnas samlade förmögenhet. Det stämmer inte. I själva verket ägde de 1,6 miljoner pensionärerna 35 procent av den samlade förmögenheten 2007.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN