”Fred inom ett år”

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Direkta fredssamtal mellan israeler och palestinier

Fred mellan israeler och palestinier inom ett år.

Det är målet med de nya direkta fredssamtal som inleds i september och som leds av USA:s president Barack Obama.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton bjöd på fredagen officiellt in israeler och palestinier till Washington den 2 september för starten på nya, direkta fredsförhandlingar.

Det är första gången sedan december 2008 som israeler och palestiner förhandlar direkt med varandra. Sedan dess har alla samtal mellan parterna första via en mellanhand, inte minst det amerikanska sändebudet George Mitchell.

Målet är palestinsk stat

Den så kallade kvartetten – USA, EU, FN och Ryssland – klargjorde i ett pressmeddelande att målet är att förhandlingarna inom ett år ska leda till en självständig palestinsk stat vid sidan av Israel.

Det innebär alltså att samtalen kommer att handla om de svårlösta kärnfrågorna om gränsdragning, Jerusalem och palestinska flyktingar.

Clinton säger att hon är hoppfull, men ingen tror att det kommer bli en enkel resa.

– Det har förekommit svårigheter i det förflutna, det väntar svårigheter framöver, säger hon i ett uttalande.

Hamas är kritiskt

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar de direkta samtalen och poängterar att han länge har efterlyst sådana, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat är mer försiktig och nöjer sig med att konstatera att förhandlingsplanen ”innehåller de ingredienser som krävs för ett fredsavtal”, enligt Haaretz. Han varnar dock för att om Israel börjar bygga nya bosättningar på Västbanken så kommer PLO att dra sig ur förhandlingarna.

Hamas, som styr i Gaza, intog som väntat en kritisk hållning till nya fredssamtal. Enligt Hamas är förhandlingarna ”meningslösa och kommer inte åstadkomma någonting.”

Publicerad: