Hemliga pärmar kunde ha friat Quick

Polisen gömde tretton pärmar med utredningsmaterial om Thomas Quick.

De viktiga förhören kunde ha friat Quick, skriver SVT-journalisten Hannes Råstam i dag på DN Debatt.

Polisen försöker fortfarande hålla pärmarna hemliga nu när fallen på nytt uppmärksammats efter Råstams egen granskning av mordutredningarna. Utredarna hos polisen har försökt dölja materialet för de nya åklagarna och Quicks egen advokat, skriver Råstam.

Enligt Råstam hittades pärmarna nyligen i en hemlig gömma på polishuset i Sundsvall. Innehållet i pärmarna ska visa att Quick är oskyldig.

Förhör med syskon

I pärmarna finns 14 förhör med syskonen som motsäger de våldsamma skildringar av uppväxten som Quick lämnat. Han har berättat om sin pappa som förgrep sig på honom sexuellt och mamman som försökte döda honom.

Den svåra uppväxten har använts för att förklara Quicks motiv till de åtta mord som han erkänt.

I förhören finns också mycket som visar att det Quick sagt i förhör inte kan stämma. Han har alibi vid flera av de mord han erkänt. Som exempelvis mordet på Thomas Blomgren i Växjö 1964 som utfördes samtidigt som Quick konfirmerades i Falun.

Undangömda bevis

I de hemliga pärmarna finns förhör med den man som Quick påstår har skjutsat honom till Växjö. Men den bil som Quick säger sig ha åkt med köpte mannen först tre år efter mordet. Det här har åklagaren Christer van der Kwast tigit om, skriver Råstam.

Information om att Quick vid ett senare mordtillfälle inte hade tillgång till någon bil är en annan detalj i förhören som gömts undan.

I ett annat undangömt förhör finns den 15-årige Magnus Jonsson namngiven. Pojken försvann och polisen hittade senare spår på isen som ledde till den plats där han troligen ramlat i vattnet och drunknat. Det här visste van der Kwast, som ändå under rättegången sa att mordet var "under utredning".

Publisert: