Familjen Brinkman hoppades på nej

avSebastian Chaaban

Foto: magnus wennman
Familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Den amerikanska familjen Brinkman är republikaner – och hoppades att kongressen skulle rösta nej till president Barack Obamas vårdreform.

– Vi har världens bästa sjukvårdssystem, säger Collin Brinkman till Aftonbladet innan omröstningen.

Inför det amerikanska presidentvalet 2008 tog Aftonbladet kontakt med två amerikanska familjer, som följdes under hela valet.

Familjen Pinkowitz, demokrater, från Denver samt familjen Brinkman, republikaner från Minneapolis.

Vad tycker ni om Obamas vårdreform?

– Jag gillar den inte av flera anledningar. Regeringen gör inget riktigt bra, och vårdsystemet fungerar redan ganska bra. Det finns de som inte har sjukförsäkring, men det finns inget sjukhus som kan säga nej till människor som verkligen behöver nej. Det här kommer bara att kosta för landet, säger Collin Brinkman.

Hur betydelsefull är vårdreformen?

– Jag tycker att frågan om sjukförsäkringssystemet är viktig. Men jag tror det handlar mer om att folk måste ha jobb, så de har råd att vara försäkrade om. Men det borde vara upp till ar och en att bestämma om de vill vara med i systemet och betala, istället för att tvingas gå med.

Har USA råd med vårdreformen?

– Absolut inte. Det handlar om alldeles för mycket pengar. Vi har redan inte råd med Medicare. Det som kommer att hända är att de kommer att höja skatterna, men det kommer inte att fungera i längden. Det finns en gräns på hur mycket skatt man kan betala.

USA är det enda landet i väst som inte har en allmän sjukförsäkring för alla invånare. Är det ett problem?

– Nej, jag tycker inte det är ett problem. Vart åker människor runt om i världen när de är riktigt sjuka? Åker de till Sverige? Nej. Åker de till Kanada? Nej. Åker de till Frankrike? Nej. De åker till USA. Vårt sjukvårdssystem är bäst i världen. Annars skulle inte så många från hela världen flyga tusentals mil för komma hit för vård.

Om vårdreformen blir nedröstad, vad innebär det för president Obama.

– Det kommer bli ett hårt slag för honom. Men han har andra problem att tänkta på, som jobben och statsskulden. Det är frågor som kommer att påverka landet i framtiden.