Experten: Han agerade inte på egen hand

Magnus Ranstorp tror att fler är inblandade

Magnus Ranstorp ser attentatet som ett trendbrott.
Magnus Ranstorp ser attentatet som ett trendbrott.

Den misstänkte självmordsbombaren agerade inte ensam.

Enligt terroristexperten Magnus Ranstorp har han troligen haft stöd av grupper utomlands.

– Det är extremt oroväckande att terror nu riktar sig urskiljningslöst mot civila i Sverige. Det är ett trendbrott, säger han.

Enligt Aftonbladets källor har Säpo kartlagt cirka 200 potentiella terrorister i Sverige. 80 procent av dem uppges ha kopplingar till varandra.

Om misstänkte självmordsbombaren ingår i något av dessa nätverk är för tidigt att säga, menar Magnus Ranstorp, terroristexpert och professor vid Försvarshögskolan.

Men mannen har inte agerat ensam.

– Man sitter inte hemma och engageras för sig själv av en video om övergrepp i Afghanistan eller Irak och tänker att nu är det nog, jag åker till innerstan i Stockholm och spränger mig i luften. Det finns andra individer som har assisterat i processen. Den här individen agerar inte på egen hand.

Psykologiskt stöd

Man behöver också psykologiskt stöd för att genomföra ett självmordsattentat.

– Det hade varit en sak om det bara varit en bilbrand. Men att själv sätta ihop rörbomber och offra sitt liv – jag skulle bli väldigt förvånad om han inte stod i kontakt med andra individer.

Enligt Ranstorp har Säpo god uppsikt över de personer som utgör störst hot i Sverige.

Och eftersom 28-åringen har postat extremreligiösa kommentarer och filmklipp på sin Facebooksida, bör Säpo ha haft koll på honom.

– Men det här kan också vara en person som slunkit igenom systemet.

”Allvarligt trendbrott”

Enligt Ranstorp bör självmordsbombaren också redan ha uppmärksammats av flera länders underrättelsetjänster. Inte minst MI6, eftersom han har bott i Storbritannien.

– Men här har man i så fall gjort en missbedömning.

Enligt Ranstorp är fallet unikt.

– Det här är ett allvarligt trendbrott. Inget liknande har skett tidigare i Skandinavien. De som försöker förneka att det finns extremister av det här slaget, har fått en törn i kväll.

”Ett generellt straff”

Självmordsbombaren ska ha mejlat TT och Säpo tio minuter före dådet och fördömt Lars Vilks och kriget i Afghanistan. Men attacken var inte riktad mot Vilks eller politiker.

– Det handlar om ett generellt straff mot det svenska samhället. Annars hade det varit målinriktat, framför allt riktat mot bara Vilks, säger Ranstorp.

Publisert: