Läkaren: ”Jag tar inte liv, jag räddar”

Lilla Linnea hade en ovanligt hög halt av narkosläkemedel i sitt blod då hon dog.

I dag åtalades barnläkaren för hennes död – mot sitt nekande.

– Jag tar inte liv, jag räddar dem, säger hon.

Barnläkaren åtalas för dråp av lilla Linnea. Strax efter klockan två kom beskedet från chefsåklagare Peter Claeson.

”NN har uppsåtligen berövat flickan livet genom förgiftning” står det i stämningsansökan.

Oförstående

Åklagaren anser sig kunna bevisa att den lilla flickan medvetet gavs narkosmedlet Tiopental, att det var läkaren som personligen gav henne medlet och att det orsakade flickans död.

I de första förhören med barnläkaren ställer hon sig helt oförstående till anklagelserna.

– Vad är det jag ska ha gjort? undrar hon.

När hon får förklarat för sig vad det gäller säger hon:

– Jag tar inte liv, jag räddar.

– Jag har inte gjort något för att skada eller ta livet av det här barnet. Jag har jobbat med att försöka göra det så bra för henne som möjligt efter att vi bestämde att döden var oåterkallelig.

"Det är sanningen"

Barnläkaren säger att hon överhuvudtaget inte gett flickan någon av narkosläkemedlet Tiopental som hon dog av.

– Du kan fråga mig igen i morgon och jag kommer att säga samma sak, för det är sanningen. Jag har inte gjort någonting, säger läkaren i slutförhöret med polisen.

Barnläkaren menar även att föräldrarna till flickan bad henne att avsluta behandlingen, att de inte ville att dottern skulle lida mer.

– Han (pappan) bad mig upprepade gånger att avsluta det här. Flera i familjen satt i rummet och bad mig också att avsluta. Men jag sa att det inte är min uppgift, det är naturens eller Guds, säger hon.

Ville avbryta

Linneas mamma förklarar i förhör att hon och maken hela tiden känt att sjukvården inte tagit dem på allvar.

När beslutet väl togs att respiratorn skulle stängas av var det för att flickan var så pass hjärnskadad. Mamman säger i förhör att hon och pappan var med dottern när hon somnade in.

– Det är något som ingen förälder ska behöva se, säger mamman.

Obduktionsrapport

I rapporten från den obduktion som utfördes tre veckor efter att flickan dog står att läsa att halterna av tiopental var mycket högre än normalt. "Långt över de nivåer som man kan se vid dödliga förgiftningar av preparatet".

Linnea dog enligt rapporten av en överdosering men skulle troligtvis avlidit inom en kortare tidsrymd ändå på grund av den omfattande hjärnblödning hon tidigare fått.

Åklagaren anser att det inte fanns några medicinska skäl för läkaren att ge flickan en överdos av narkosmedlet Tiopental.

– Syftet med dosen var att barnet skulle dö. Det handlar inte om smärtlindring. Det här agerandet är inte tillåtet i vårt land, säger Peter Claeson till TT.

Publisert: