Nyheter

Smugglade småhundar i kartonger

Av: 

Eric Tagesson

stoppade i tullen I männens bil fanns 22 hundar i lådor och burar. De flesta var valpar.
stoppade i tullen I männens bil fanns 22 hundar i lådor och burar. De flesta var valpar.

NYHETER

I de två polska männens bil gjorde tullen en fruktansvärd upptäckt.

22 hundar, mestadels valpar, låg gömda i kartonger och burar.

Hundarna var i så dåligt skick att de var tvungna att avlivas.

alla avlivades Hundarna, av raserna chihuahua och fransk bulldog, var i för dåligt skick.

Sent i onsdags kväll kom färjan från Gdynia in till färjeläget i Karlskrona. Tullen stoppade en bil med två män, 42 och 63 år gamla. I bilen fanns 22 hundar, varav 19 valpar. Hundarna låg i burar, kartonger och dolda under kläder och filtar. Enligt Tullverket var de av raserna chihuahua och fransk bulldog.

Skickas ofta tillbaka

Hundarna var i mycket dålig kondition och därför fattades beslutet att avliva dem.

– Att avliva djur som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta. Vi ser alltid på möjligheten att skicka tillbaka djuren till deras ursprungsland. Men

i det här fallet var inte det möjligt, säger Maria Cedersmyg, som arbetar för enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Förutom de två smugglarna greps i slutet på veckan ytterligare två personer i Stockholmsområdet, misstänkta för inblandning i smugglingsförsöket.

”Rent djurplågeri”

Ulf Uddman är vd på Svenska Kennelklubben.

– Det här handlar om rent djurplågeri, och man ska som hundköpare akta sig för det här. Om man köper en hund via nätet riskerar man att bli en del i den här hanteringen av hundarna. Hundarna är uppfödda under rent bedrövliga förhållanden.

I stället ger han rådet till blivande hundägare att vända sig till seriösa uppfödare, och att inte köpa hund via annonser på nätet.

– De som smugglar hundar gör det med ett syfte – att tjäna pengar. Om ingen köper hundar av de oseriösa säljarna försvinner marknaden för dem.

Onsdagens smugglingsförsök är ett av de största i landet på flera år.

Publisert: