Aktivister har trängt in på kärnkraftverk

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 50 gripna i Forsmark

Foto: Scanpix

Aktivister från miljöorganisationen Greenpeace har tagit sig in på kärnkraftverket i Forsmark.

Minst 50 personer har gripits men flera aktivister finns fortfarande inne på området.

Miljöorganisationen kräver att riksdagsledamöterna röstar nej till ny kärnkraft vid omröstningen den 17 juni.

Foto: Scanpix
Aktivisterna klättrade över staketen.

Vid åttatiden i morse tog en stor grupp aktvister sig in på området kring kärnkraftsverket och flera av dem vistas på taket på en av reaktorbyggnaderna. Det berättar Ludvig Tillman, en av aktivisterna.

Aktivisterna har tagit sig över två staket med hjälp av en gammal brandbil som de fått låna från Frankrike.

– Vi har mött motstånd från flera vakter men nu är allt lugnt, säger Tillman.

Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson kan inte svara på hur aktivisterna tagit sig in. Aktionen är dock helt fredlig och det är ingen fara för kraftverkets säkerhet.

– Definitivt inte. De är inte ute efter att skada anläggningen, de är bara ute efter att protestera mot ett riksdagsbeslut.

På E 4 mellan Stockholm och Uppsala är fem polisbilar från Stockholm på väg norrut. Polisen i Uppsala län har kallat in hjälp från kollegorna i Stockholm.

– De har begärt att få låna personal, säger Ulf Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholms län.

Han uppger att det rör sig om hundpatruller.

Polisen bekräftar att aktivisterna tog sig in genom att klättra över staketet. Flera aktivister kom även till Forsmark i gummibåtar men ingen av dem lyckades ta sig över staketen.

– Så fort vi kom in på området blev vi nedbrottade av vakter. Många lyckades ändå komma in och övriga får stanna utanför, säger Ludvig Tillman.

Han understryker att aktionen är aktivisternas sätt att påverka politikerna att inte rösta för en fortsatt satsning på kärnkraften.

– Det här gäller ett beslut som kan få konsekvenser i hundratusentals år om man tänker på avfallet som kärnkraften skapar, fortsätter Ludvig Tillman.

Enligt Tillman har flera aktivister tagit sig upp på taket på reaktor 2 där de håller upp banderoller. De är klädda i dräkter som symboliserar sol, vind och vatten.

– Vi gör inget för tillfället, det är upp till Forsmark att hantera den uppkomna situationen, säger Anneli Hällgren, kommunikationschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Däremot kommer myndigheten att vilja ha svar på flera frågor, inte minst hur aktivisterna lyckades ta sig in på anläggningen.

– Absolut, skyddet mot intrång är något som vi givetvis ska bevaka.

Ledningen på Forsmark höjde på förmiddagen säkerheten efter aktivisternas intrång. I praktiken betyder det bland annat att bevakningen av anläggningen skärptes.

– Aktivisterna är inte inne i någon av anläggningens vitala delar och det är så vårt fysiska skydd är uppbyggt. Det ska förhindra och fördröja intrånget i driftsanläggningen, säger kommunikationschefen Claes-Inge Andersson.

– Om de kan ta sig över ett enstaka staket är en sak, men de ska inte kunna komma in i de vitala delarna.

Vad som nu ska hända med Greenpeaceaktivisterna är polisens sak att avgöra, enligt Claes-Inge Andersson.

– Polisen får avgöra om protesten utgör ett reellt hot mot anläggningen. Vi har inget mandat att ingripa på samma sätt som polisen.

TT

Publicerad: