Nyheter

Misstänkte lasermannen häktad för mord

Av: 

Susanna Vidlund

Jessica Balksjö

TT

NYHETER

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar

38-åringen som misstänks vara den nye lasermannen häktades i dag.

Han är misstänkt för ett mord och fem mordförsök.

Aftonbladet är på plats i Malmö tingsrätt och rapporterar direkt.

38-åringen lyssnade när rättens ordförande gav beskedet om att mannen är häktad, på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Rätten beslutade också att den misstänkte ska genomgå en liten sinnesundersökning. Efter beskedet reste sig 38-åringen lugnt upp och gick ut ur salen med sin advokat.

Åtal ska vara väckt senast 23 november.

Stort pressuppbåd

När 38-åringen som misstänks vara den nye lasermannen i Malmö anlände till tingsrätten i Malmö, väntade ett stort pressuppbåd. När journalisterna som även från Danmark, Norge och Finland släpptes in i säkerhetssalen, var han redan på plats.

Häktningsförhandlingarna inleddes vid tolvtiden på tisdagen och 38-åringen som var klädd i beige skjorta satt med ryggen mot åhörarna inne i salen. Han talade med sin advokat och gestikulerade med händerna. Han gav ett lugnt och samlat intryck och lutade sig tillbaka i stolen.

Rättens ordförande presenterade rättens ledamöter och den misstänkte tittade uppmärksamt på dem och fick tala om sitt personnummer och adress.

Förnekar brott

Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att mannen ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Enligt Wollstad finns det risk för att 38-åringen fortsätter sin brottsliga verksamhet eller försvårar utredningen. Under tiden satt mannen och lyssnade avspänt på det som sades och vägde lätt på stolen. Han förnekade brott.

Åklagaren begärde yppandeförbud för alla parter. Det är en strängare restriktion jämfört med förundersökningssekretess och det som nämns i rättssalen får inte avslöjas. Det händer att parterna beläggs med yppandeförbud när grova brott utreds och när intresset från massmedierna är stort.

Hög säkerhet

Tingsrätten bestämde sedan att häktningsförhandlingen skulle fortsätta bakom stängda dörrar. 38-åringen tittade då bakåt när åhörarna fördes ut, pratade med sin advokat och skrattade vid ett tillfälle till.

Ett 30-tal journalister fanns på plats vid Malmö tingsrätt och intresset för häktningsförhandligen var stort. Eftersom antalet platser i säkerhetssalen var begränsade, delade polisen ut platsbiljetter. Säkerheten var hög och alla åhörare fick gå igenom metalldetektorer.

Mord och fem mordförsök

38-åringen som tros vara den nye lasermannen i Malmö är misstänkt för ett mord den 10 oktober 2009 samt fem fall av mordförsök mellan den 10 oktober 2009 och augusti 2010.

Mordet begicks den 10 oktober förra året, då Trez West Persson, 20, sköts ihjäl. Hon och hennes 21-årige vän sköts i huvudet vid Västra Skrävlinge kyrka i Malmö.

Texten uppdateras löpande

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter