Ingen mututredning mot Mona Sahlin

Mona Sahlin lät sig bjudas på Stockholm Open.

Men gratistennisen blir inte föremål för en mututredning.

Det beskedet lämnade överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption i dag.

Sahlin bjöds på fina biljetter till Stockholm Open nyligen.

Men gåvan är inte att betrakta som en muta, enligt Gunnar Stetler.

– Gåvan är inte försumbar, den är värd 8 000 kronor. Möjligheten till otillbörlig påverkan mycket låg. Därför har jag gjort bedömningen att det inte går att styrka mutbrott, säger Gunnar Stetler till Aftonbladet.

"Muta i annat sammanhang"

I ett annat sammanhang skulle beloppet kunna vara att betrakta som en muta, enligt Stetler.

– Men Sahlin är inte i position att kunna skapa fördelar för Stockholm Open. Tennis är inte den typen av evenmang som så lätt skapar förutsättningar för någon otillbörlig aura eller glans.

Stetler efterlyser nu tydligare regler för riksdagsmännen.

– Det råder viss osäkerhet om vad som är tillåtet att ta emot som gåva, och det är inte så lyckat. I Norge får man föra bok över vad man tar emot och gör. Det är en idé, säger han.

"Fruktansvärt dåligt omdöme"

Uppgifterna om Mona Sahlins gratisbiljetter kom fram efter att hon kritiserat moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som åkt på tre olika resor bekostade av företag.

Så här sa Sahlin till Aftonbladet förra veckan:

– Jag tycker att hon har visat ett fruktansvärt dåligt omdöme. Och uppenbarligen mer än en gång. Nu är det upp till moderatledaren att visa om han tycker det är rimligt att ha en partisekreterare som har gjort det, sa Mona Sahlin då till Aftonbladet.

Sahlin har tidigare kommenterat sitt beslut att ta emot biljetter till Stockholm Open i Aftonbladet:

– Jag har varit inbjuden som hedersgäst av arrangören Stockholm Open, Svenska Tennisförbundet med flera, bland andra företrädare för det offentliga Sverige. Det har varit tävlingarnas tradition sedan 1969. Jag tycker det är både kul och viktigt att stödja svensk idrott, sade Mona Sahlin.

Publisert: