Fångar på tåget – i hettan

avErik Nises

I sex timmar har Göteborgståget stått stilla.

Passagerarna håller förgås i hettan – och drickan är slut för länge sedan.

– Folk är irriterade och uppgivna, säger Anna Grünfeldt, 31.

Enligt de senaste uppgifterna har passagerarna börjat slå sönder fönstren med yxor för att få luft.

Foto: 71000
Anna Grünfeldt skulle åka från Stockholm till Göteborg. Men hon kom knappt till Södertälje. Nu har hon suttit stilla på tåget i över fem timmar.

Tåget från Stockholm till Göteborg startade 14.10 i eftermiddags. Men har inte kommit längre än en bit norr om Södertälje och passagerarna kämpar för att hålla humöret uppe i den olidliga hettan.

– Innan vi fick komma ut började det bli lite panikslaget för luftkonditioneringen funkade inte. Folk är irriterade och uppgivna men det finns de som skrattar åt det också, säger Anna Grünfeldt som är på väg till Alingsås.

Det är flera timmar sedan all mat och dryck tog slut och nu hoppas passagerarna att få komma på ett nytt tåg i Södertälje för att fortsätta mot Göteborg.

– Nu har vi blivit inmotade på tåget igen och bogserloket är påkopplat. Det ska ta oss in till Södertälje och det ska finnas ett helt tåg bakom oss som vi ska få åka vidare med, säger Anna Grünfeldt.

Fel på lokets dator

Enligt den information som passagerarna fått har det blivit något fel med lokets huvuddator.

– Tågvärdarna gör sitt bästa och ger oss den information de kan men högtalarsystemet funkar inte heller.

Men det värsta för de drabbade resenärerna är att även luftkonditioneringssystemet slagits ut.

– Det är skitvarmt.

Peter Larsson från Skövde har väntat på sin svärmor som varit på resa sedan klockan åtta i morse. Hon är fast i hettan och i Skövde är de oroliga för hennes hälsa.

– Vad gör man om någon kollapsar? Varför funderar de inte på någon annan lösning? Efter fem timmar står de fortfarande och joxar med något hjälplok, säger han.

”Hon är nästan 80 år”

Han har regelbunden telefonkontant med svärmor.

– Det sista vi hörde var att de serverade dricka halv fem och rätt som det var så släckte de lyset utan information. Nu lät hon något piggare men för ett par timmar sedan var hon väldigt uppsliten, det är en kvinna på nästan 80 år.

När tåget efter sex timmar fortfarande inte kommit fram till Södertälje börjar paniken bli påtaglig, berättar flera passagerare. Dörrarna hålls stängda och fönstren går inte att öppna på X2000-tåg.

– Det är helt sinnessjukt, personalen säger att man inte får öppna dörren. Jag skiter i reglerna, folk håller på att dö, säger Per Lagerlund som är ombord på det kokande tåget.

Situationen har drivit passagerarna till extrema åtgärder.

– Vi har slagit ut rutor med brandyxor, vi blev tvungna för att folk fick andnöd. Det började bli 55–60 grader.

Först vid 20.30-tiden kunde tåget bogseras in tlll Södertälje.