Nyheter

”Hundratals civila afghaner dödades”

Av: 

Malin Axelsson

NYHETER

Ny jätteläcka från Wikileaks om kriget i Afghanistan

Dokumenten som Wikileaks publicerar på måndagen ska bevisa tidigare okända fall där civilbefolkning i Afghanistan dödats av amerikanska soldater. Tidsperioden som omfattas är 2004 till och med 2009.Bilden är från en amerikansk offensiv i området öster om Kabul 2002.
Dokumenten som Wikileaks publicerar på måndagen ska bevisa tidigare okända fall där civilbefolkning i Afghanistan dödats av amerikanska soldater. Tidsperioden som omfattas är 2004 till och med 2009.Bilden är från en amerikansk offensiv i området öster om Kabul 2002.

Hemligstämplad information och okända uppgifter om hur hundratals civila afghaner har dödats.

Nu kommer Wikileaks med en ny jätteläcka.

Över 90 000 dokument från USA:s militära operationer i Afghanistan.

Bland de 90 000 dokumenten finns bland annat grafer som visar hur många civila som dödats i Afghanistan, dag för dag och månad för månad.

Amerikanska The New York Times, brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel har fått förhandstillgång till de hemliga dokumenten, som organisationen Wikileaks lade ut på sin sajt natten till måndagen.

Läckan som Wikileaks har tagit del av omfattar över 90 000 dokument, varav drygt 75 000 har offentliggjorts.

Hemligstämplat material

Dokumenten uppges omfatta sex års hemliga underrättelserapporter från kriget i Afghanistan. Enligt Guardian är det här en av de största läckorna av hemliga militärdokument i USA:s historia.

Guardian uppger att dokumenten bland annat visar hur hundratals civila afghaner har dödats utan att det har rapporterats, hur hemliga specialtrupper jagat talibanledare för att "döda dem eller ta dem till fånga utan rättegång" och hur "USA har dolt bevis som visar att talibanerna har förvärvat dödliga missiler".

Enligt New York Times visar dokumenten också hur USA fruktar att Pakistans underrättelsetjänst har hemliga strategimöten med talibanerna för att lägga upp planer på att bekämpa amerikanska soldater i Afghanistan.

Vita Huset kritiskt

Nyhetsbyrån AP uppger att läckan tros komma från samme man som greps och åtalades misstänkt för att bland annat ha läckt filmen som visar hur amerikanska soldater i en Apache-helikopter sköt ihjäl civila på en gata i Bagdad 2007.

Obama-administrationen är kritiskt till läckan, men är noga med att påpeka att dokumenten främst rör tiden innan Obama tillträdde som president:

– Vi fördömer kraftigt att hemligstämplad information läcks på det här sättet. Det sätter amerikanska och allierade soldaters liv på spel och hotar vår säkerhet, uppger Vita Huset i en kommentar enligt Guardian.

– Det är viktigt att notera att tidsperioden som dokumenten täcker är från januari 2004 till december 2009.

Publisert: