Svenska Ebba om stormen: Vi varken kan eller vågar gå ut

avAnna-Cajsa Torkelsson

NYHETER

Oron i Vietnam är stor inför den annalkande stormen Tembin.

Ebba Fåhraeus, 54, från Bjärred har evakuerats från strandhotellet på ön Con Dao och sitter nu instängd med i princip utegångsförbud.

– Det är en nästan desperat känsla i byn.

1 av 4 | Foto: Privat
Ebba Fåhraeus.

Sent under måndagen, lokal tid, väntas den tropiska stormen Tembin dra in över Vietnam och lokalbefolkningen förbereder sig för en potentiell katastrof. När stormen slog till mot Filippinerna strax före julhelgen skördade den 240 dödsoffer – och ett okänt antal saknade.

Hur hårt den kommer att drabba Vietnam är osäkert, men 74 000 personer har redan evakuerats från utsatta områden. Totalt är myndigheterna beredda att evakuera en miljon människor.

Ebba Fåhraeus från skånska Bjärred är på semester på den vietnamesiska ön Con Dao tillsammans med sin familj.

– I den lilla butiken här har folk köpt nudlar som tokiga och bunkrat vatten. Vi är inte så oroliga, men vi förstår ju heller inte vad de säger på nyhetssändningarna. Men vietnameserna är väldigt oroade och tar detta på största allvar, säger hon.

Sandsäckar ska säkra taken

Ebba Fåhraeus beskriver samhället som helt igenbommat: Militärer har lastat sandsäckar på tak och fönstren har tejpats för. Fiskebåtarna utanför stranden har försvunnit på myndigheternas uppmaning och högtalare har hela dagen pumpat ut vad Ebba Fåhraeus tror är varningar. Och nu har det börjat blåsa upp på allvar.

– Tidigare i dag var det faktiskt riktigt lugnt och i morse hade vi uppehåll. Men nu är vinden stark och det känns som att det är på väg att eskalera. Just nu varken kan eller vågar vi gå ut. Allt är stängt och hela ön är ihoppackad, säger hon.

Väntar sig förödelse och välta träd

Strandhotellet som Ebba Fåhraeus tidigare bodde på har skickat lunchmat till det hotell längre inåt landet dit hon evakuerats, men ikväll blir det bananer och vatten för hela familjen. Men Ebba Fåhraeus menar att det finns de som har det mycket värre.

– Vi sitter torrt och i en stor stenbyggnad, men det finns ju de som bor i tält på stranden.

Hon vet inte vad hon ska vänta sig av kvällen och natten men hoppas att stormen ska gå runt ön.

– Men det ser ut som att vi ligger i mitten av där stormen kommer träffa, och då tror jag att vi kommer ha en by med avblåsta tak och välta träd imorgon bitti.

På tisdagen rapporteras att vindarna har avtagit en del och att stormen kommer att avta helt inom 48 timmar, enligt BBC News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vietnam

Väder