Nya FN-sanktioner mot Nordkorea

avStaffan Dickson, TT

Foto: STR / AFP KCNA VIA KNS

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom nya sanktioner mot Nordkorea som ett svar på landets senaste robotuppskjutning.

Sanktionerna innebär att alla nordkoreaner som arbetar utomlands måste återvända till sitt hemland, rapporterar AP.

”Världen vill ha fred, inte död!” skriver Donald Trump på Twitter.

Sanktionerna kommer att stoppa 75 procent av exporten av bensin, diesel och andra raffinerade oljeprodukter till den slutna enpartistaten. Dessutom införs ett tak på hur mycket råolja som får exporteras till Nordkorea. Omkring 90 procent av bränsleexporten stryps därmed till det av sanktioner redan hårt tyngda landet.

Nordkoreaner kommer också fortsatt att förbjudas att ta arbete utomlands. Men från och med nu kommer även de som redan jobbar utomlands skickats tillbaka till Nordkorea – det ska vara gjort senast i slutet av 2019, meddelar USA:s FN-sändebud Nikki Haley.

Tiotusentals arbetar i grannländerna

Tiotusentals nordkoreaner arbetar i grannländerna Kina och Ryssland. Enligt FN hamnar deras löner i regimens fickor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Fredagens beslut om sanktioner mot Nordkorea är det tredje som tas av FN:s säkerhetsråd i år. Det kommer som ett svar på Pyongyangs senaste robottest av en ny typ av interkontinental ballistisk robot den 28 november, som landet hävdar kan nå hela USA:s fastland. Roboten, den kraftfullaste Nordkorea hittills har testat, slog ned i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

ARTIKELN HANDLAR OM