Gymnasium utrymt efter larm om uppgörelse

avEbba Thornéus

NYHETER

En gymnasieskola i Stockholm utrymdes under fredagen efter rykten om att en uppgörelse skulle ske mellan elever i olika grupperingar.

Under veckan som gått har flera våldsamma bråk inträffat på skolan, vars personal uppmanat eleverna att inte vistas på öppna ytor.

– Vi vill inte ha en Enskede-incident, har rektor tidigare sagt till Mitt i.

Under veckan som gått har det varit flera slagsmål mellan 20–30 elever i olika grupperingar på en gymnasieskola i Upplands Väsby.

De vilda slagsmålen ska enligt skolans rektor bero på en olöst konflikt.

– Det är en konflikt mellan olika elever som har startats av att någon sagt eller gjort något. Sen är det större grupperingar som backar upp de här eleverna och så ryker de ihop, säger rektorn till tidningen Mitt i.

Fick ett telefonsamtal om uppgörelsen

Skolan har även tidigare fått utrymmas under veckan efter att brandlarmet gått och sedan i tisdags finns väktare på plats i skolan.

Under onsdagseftermiddagen larmades även polisen till skolan efter att ett antal personer ska ha kommit till skolan och uppehållit sig i entrén.

Under fredagen fick skoledningen genom ett telefonsamtal information om att de rivaliserande grupperna skulle samlas på skolan och göra upp. Därmed fattades beslut om att utrymma skolan.

– Vi vill inte ha en massa elever här om det skulle bli sanning i det ryktet, säger rektorn till Expressen.

Dock poängterar rektorn att det inte rör sig om en panikutrymning utan mer av en försiktighetsåtgärd.

Även polisen är på plats vid skolan.

– Vi har patruller på plats vid en skola i Upplands Väsby då det förekommit uppgifter om bråk. Vi ska kontrollera dessa uppgifter och stötta skolan, säger Åsa Wallentin vid polisens ledningscentral.

Rektorn: ”Vill inte ha en Enskede-incident”

Enligt Mitt i uppmanar personalen även eleverna att undvika att vistas på de öppna ytorna i området intill skolan då det kan innebära fara.

– Vi berättar att det kan vara farligt. Det är en extraordinär situation och vi vill inte ha en allvarlig incident som på Enskede gymnasium där en ung man dräptes eller mördades på onsdagen, säger rektorn till Mitt i.

Totals ska fem elever ha stängts av hitintills efter att ha deltagit eller blandat sig i bråken.

DAGENS FEM RUBRIKER 00:44