Man gripen misstänkt för flera överfall på kvinnor i Umeå

avAmanda Skagerström Lindau

NYHETER

En man anföll och utsatte en kvinna i Umeå för våldtäktsförsök natten mot söndag.

I samband med överfallet lyckades polisen gripa mannen, som nu misstänks för flera liknande brott som skett i Umeå under hösten och vintern.

– Det handlar om liknande tillvägagångssätt och ett antal konkreta, objektiva omständigheter som gör att han är misstänkt, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn.

Natten mellan lördag och söndag blev en kvinna anfallen av en för henne okänd man. Överfallet skedde i Ålidhem i Umeå när kvinnan var på väg hem från en fest.

– Han kommer upp bakom henne och vidrör henne och gör saker som ryms inom ramen för försök till våldtäkt, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare.

Foto: LÄSARBILD
Ålidhem i Umeå.

Kvinnan lyckas ta sig fri och mannen lämnar platsen. Även hennes pojkvän har lämnat festen, men han har tagit en annan väg hem.

– Hon ringer till sin pojkvän och när hon berättar vad som inträffat så stöter han på den misstänkte gärningsmannen, säger Mats Bruhn.

Kvinnans pojkvän lyckas uppehålla mannen medan hon ringer polisen. De är snabbt på plats och kan gripa mannen.

Under söndagsförmiddagen anhålls mannen misstänkt för försök till våldtäkt.

Misstänks för minst åtta liknande fall

Under hösten och vintern har området Ålidhem i Umeå varit drabbat av ett flertal brottsfall som rubricerats som misshandel, ofredanden och försök till våldtäkt.

– Det som nu visar sig är att vi med stor sannolikhet har fått tag på mannen som kan misstänkas för de handlingarna, säger Mats Bruhn.

Samtliga brott har begåtts nattetid vid veckoslut och alla brottsoffer ska vara kvinnor.

– Det handlar om sju till åtta fall, men fler händelser kan uppdagas, säger Mats Bruhn.

Mannen, som nu är anhållen misstänkt både för nattens våldtäktsförsök och för de tidigare överfallen, är i 20-årsåldern.

– Det handlar om liknande tillvägagångssätt och ett antal konkreta, objektiva omständigheter som gör att gör att han är misstänkt, säger Hans Bruhn.

Polisen ska nu fortsätta undersöka mannens förehavanden och hålla kompletterande förhör med målsägare, vittnen och den misstänkte.

”Stor ära ska tillskrivas paret”

Hans Bruhn riktar också en stor eloge till målsägande och hennes pojkvän för deras insatser vid gripandet i natt.

– Stor ära ska tillskrivas paret. De har agerat och reagerat på ett väldigt resolut och bra sätt trots den chockartade upplevelsen, framförallt för henne.

Detta är våldtäkt enligt lagen 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Brott