Splittrad kommitté hittade inga bevis

NYHETER

Det finns inga bevis för att Ryssland och Donald Trumps kampanj samverkade inför presidentvalet 2016, enligt en kommitté i USA:s kongress.

– Vi hittade ingenting, säger republikanen Mike Conaway till Fox News.

Det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté har avslutat sina utfrågningar och börjat arbeta på en slutrapport, enligt Conaway.

I en preliminär rapport skriver kommittén, där majoriteten är republikaner, att det inte finns några bevis för "samverkan, samordning eller en konspiration mellan Trumps kampanj och ryssarna".

"Till nytta"

Kommittén accepterar USA:s underrättelsetjänsters tidigare slutsatser om att Ryssland har försökt påverka valet, men avvisar uppfattningen om att Moskva särskilt ville hjälpa Trump att vinna.

– Vi hoppas att det vi kommit fram till och våra rekommendationer kan vara till nytta för att förbättra säkerheten inför mellanårsvalen 2018, säger kommitténs ordförande Devin Nunes.

Den preliminära rapporten har ännu inte presenterats för demokraterna i den splittrade kommittén. Adam Schiff, toppnamn bland demokraterna i gruppen, säger att slutsatserna har dragits efter press från Vita huset.

Enligt Schiff har majoriteten i kommittén inte velat gå vidare med fakta, oavsett vad som har kommit fram.

– Vi har fått veta mycket om otaliga hemliga möten, samtal och kommunikation mellan Trumps kampanjledare och ryssarna, allt detta som Trump-regeringen har förnekat, säger han.

Mueller utreder

Kommittén har varit djupt oenig redan från början. Ordförande Nunes står nära president Trump, och har med viss framgång försökt styra utredningen mot den tidigare regeringen under Barack Obama.

Även om representanthusets utredning avslutas fortsätter motsvarande grupp i kongressens andra kammare, senatens underrättelseutskott, med sin utredning. I senaten samarbetar de två partierna bättre, men även där har republikanerna försökt styra det hela mot Obamas regering.

Samtidigt fortsätter den särskilde åklagaren Robert Mueller med sin utredning. Han har gått snabbt framåt på sistone, och åtalat både ryska medborgare och flera nära medarbetare till Trump. Mueller utreder också om Trump själv har försökt hindra utredningen.