Trump sparkar utrikesminister Tillerson

Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson.

”T-Rex” visste inte att han skulle sluta – förrän han läste presidentens tweet, skriver NBC.

Tillerson känner inte till orsaken och har inte pratat med Trump om det, uppger en talesperson.

Omständigheterna kring utrikesminister Rex Tillersons avsked går i sär.

Men klart är att ”T-Rex” inte längre har något jobb.

Enligt Trump-stabens officiella uppgifter, förmedlade till Washington Post, bad president Donald Trump sin utrikesminister att stiga åt sidan i fredags.

Rex Tillerson ska ha fått avbryta sin Afrika-resa i förtid och återvända till USA.

– Jag vill tacka Rex Tillerson för hans tjänster. Det är mycket som har uppnåtts de senaste fjorton månaderna och jag önskar det bästa för honom och hans familj, säger Trump i ett uttalande till Washington Post.

Enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement, som återges av flera amerikanska medier, ville Tillerson stanna kvar som utrikesminister.

– Ministern pratade inte med presidenten och känner inte till orsaken, säger Steve Goldstein, talesperson vid utrikesdepartementet.

NBC uppger att Rex Tillerson fick veta att han sparkades genom att läsa Donald Trumps tweet som publicerades samtidigt som artikeln i Washington Post.

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to… https://t.co/bQrfIvM6iT

Rex Tillerson ersätts av CIA-chefen Mike Pompeo.

– Jag är stolt över att få nominera CIA:s chef Mike Pompeo som vår nye utrikesminister, säger Trump enligt Washington Post.

Det har länge rapporterats om splittringar mellan utrikesministern och presidenten. I höstas påstods det att Tillerson kallat presidenten för ”idiot” och att utrikesministern i samband med bråket var nära att säga upp sig.

Efter beskedet mötte Trump media utanför Vita huset.

– Vi har pratat om det här länge. Vi kom ganska väl överens men vi hade olika åsikter om vissa saker, som Iran-avtalet, säger Trump.

Mike Pompeo kommer i sin tur att ersättas av Gina Hapsel. Hon blir därmed CIA:s första kvinnliga chef någonsin.

Rex Tillerson.
Rex Tillerson.
Publisert:

LÄS VIDARE