Det här får dig somna snabbare – och det tar bara fem minuter

Foto: COLOURBOX arkivfoto
Det här lätta tricket får dig att somna snabbare.

avJoanna Górecka

NYHETER

Har du vridit och vänt dig i sängen i flera timmar? Beordrat dig själv att slappna av och slumra in – helt utan framgång?

Då kan det vara läge att prova det här tricket.

Skärmstress, prestationsångest, klimatångest – många är sakerna som kan hålla dig vaken om nätterna, hur trött du än må vara.

Men nu har forskare presenterat ett väldigt enkelt och effektivt knep som bara tar fem minuter – och som ska få dig att somna mycket snabbare, skriver The Independent.

– Våra att-göra-listor växer och övermannar oss och vi ligger och oroar oss över ogenomförda uppgifter när vi ska sova, säger studiens författare Michael K Scullin till The Independent.

Lösningen? Skriv ytterligare en att-göra-lista.

– De flesta låter allt som lämnats ogjort, och som behöver göras, rotera runt i huvudet innan det är dags att sova. Vi ville utforska ifall själva handlingen att skriva ner det kunde motverka sömnsvårigheterna.

Dagboksskrivande inte lika effektivt

Specifikt är det en att-göra-lista inför morgondagen som du ska skriva för att öka chanserna för en god natts sömn. Att skriva ner de saker som behöver bockas av kommande dag lugnar hjärnan avsevärt eftersom en av de huvudsakliga anledningarna till sömnlöshet just är oro inför kommande dag och allt som behöver realiseras under dess gång.

Enligt studien, som publicerats i the Journal of Experimental Psychology, räcker det med att lägga fem minuter på att skriva en lista över det du behöver göra för att du ska somna avsevärt snabbare.

Att skriva dagbok, alltså skriva om det du har varit med om, har inte samma effekt enligt studien. De studiedeltagare som blev ombedda att lista saker som de redan gjort under den gångna dagen ska inte alls ha avnjutit samma lugnande effekter som de som avlastade hjärnan på allt som skulle genomföras först nästa dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn

Hälsa