Kreml: Lägg fram bevis eller be om ursäkt

Publicerad 2018-03-19

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson kallar Rysslands nekande till inblandning i giftattacken på ex-spionen Sergej Skripal ”alltmer absurt”.

Men Moskva står på sig.

– Storbritannien måste antingen lägga fram bevis eller be om ursäkt, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Putin.

Inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände till Salisbury i södra England på måndagen. Den Haag-baserade organisationen ska granska provsvaren och fynden från britternas utredning om nervgiftattacken den 4 mars.

Samtidigt fortsätter ordkriget mellan Storbritannien och Ryssland.

– Det ryska nekandet blir alltmer absurt, säger utrikesminister Boris Johnson till journalister på väg till ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel.

Johnson: Klassisk rysk strategi

Britterna har slagit fast att det Sovjetutvecklade kemiska vapnet Novitjok användes i attentatet mot den förre dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Kreml nekar till alla anklagelser – och har antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet.

– Detta är klassisk rysk strategi. De försöker gömma en sanningens nål i en höstack av lögner och förvirring, säger Boris Johnson.

– De lurar ingen längre, fortsätter han.

”Grundlösa anklagelser”

Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, säger under en telefonkonferens med reportrar att det är dags för Storbritannien att lägga fram bevis eller ”be om ursäkt”, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

– Storbritannien kommer förr eller senare få svara för sina grundlösa anklagelser mot Ryssland gällande Skripal-fallet.

Peskov beskriver det brittiska ledarskapets anklagelser som ”ärekränkande” och ”svåra att förklara”.

Får stöd av EU

EU:s utrikesministrar ser med yttersta allvar på Storbritanniens påstående att Moskva beordrat mordförsöket.

”Europeiska unionen uttrycker sin förbehållslösa solidaritet med Storbritannien och dess ansträngningar att ställa de ansvariga inför rätta”, skriver ministrarna i ett gemensamt uttalande.