Lastbil fast i backe på E4 – polisens skarpa varning i snöovädret

NYHETER

Efter en snöig natt är det halt på många håll i södra Sverige.

På E4 norr om Jönköping blev en lastbil stillastående – det var för halkigt för att den skulle kunna ta sig upp för backen.

– Det gäller definitivt att vara i riktigt god tid och inte chansa med omkörningar, för i dag är det riktigt, riktigt besvärligt, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

På E4 norr om Jönköping har det fallit rejält med snö under natten – och snöröjningen har inte hunnit i kapp, enligt polisen.

– Det är riktigt besvärligt på vägarna runt Jönköping för tillfället. Enligt uppgift har det kommit en 10 - 15 centimeter under natten och snöröjningen har fullt upp, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
En lastbilsolycka orsakar ett

Trafikverket varnar

I norra Götaland och mellersta Svealand har Trafikverket rödmarkerat kartorna – en varning för besvärligt väglag. De röda vägmarkeringarna gäller från Jönköpingstrakten upp till Västerås och Sala, samt västerut mot Örebro.

I natt vid 02.19 inträffade så en olycka, då en lastbil körde i diket.

– Räddningstjänsten är fortfarande där och jobbar, lastbilen står kvar. Av någon anledning har tanken sprungit läck och saneringsarbete pågår, säger Bo Gunnarsson vid polisen, vid 05.30.

Lastbil fast på E4 – kommer inte upp för backen

Räddningstjänsten uppger för Jönköpings-Posten att uppemot 300 liter diesel läckt ut från lastbilen.

En bit längre norrut på E4, vid Gunneryd, har ytterligare en lastbil med förare råkat i trubbel under tidig morgon. Men den har inte varit inblandad i olycka – den kommer helt enkelt inte upp för backen.

– Det är väldigt branta backar från Jönköping norrut, så lastbilen står bara och slirar och kommer inte upp. Så besvärligt är det runt Jönköping just nu, säger Bo Gunnarsson.

”I dag är det riktigt, riktigt besvärligt”

Polisens vakthavande befäl vädjar till morgontrafikanterna att vara mycket försiktiga när de ger sig ut.

– Det gäller definitivt att vara ute i riktigt god tid och inte chansa med omkörningar, för i dag är det riktigt, riktigt besvärligt, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

Ett körfält är öppet vid lastbilsolyckan i höjd med Gränna. Trafikverkets prognos är att olyckan kommer orsaka stor trafikpåverkan fram till klockan 08.

”Snömodd, snödrev och snörök”

På väg 51 vid Norrköping på väg mot Finspång, har en bil kört in i mitträcket och en bakomvarande bil kört in i den, rapporterar räddningstjänsten. Alla personer ska ha tagit sig ut ur bilarna på egen hand.

Polisen i Östergötland laddar för att det kan bli en hel del olyckor i länet, på grund av det rådande väglaget.

I en notis på hemsidan skriver de: ”I denna notis kommer dagens trafikolyckor i Östergötlands län att redovisas i punktform. Polisens råd till trafikanter är att man idag bör tänka särskilt på att anpassa körsättet efter rådande väglag. Vägarna i Östergötland är hala på grund av snö och is. På många håll är det snömodd, snödrev och snörök.”

Bästa tipsen för att köra säkert i halkan 00:55
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Polisen uppmanar trafikanter att vara mycket försiktiga när de ger sig ut på vägarna. OBS! Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Gränna