Jakten på Trumps interna kritiker – ministrarna nekar

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

En efter en nekar Trumps ministrar och andra toppnamn till att ha skrivit artikeln i New York Times.

Samtidigt kokar presidenten av ”vulkanisk ilska” och uppges ha sagt att han nu bara litar på sina barn.

Språkanalys och lögndetektortest nämns som möjliga vapen i jakten på källan – samtidigt som experter drar paralleller till en skräckfilm från 1979.

1 av 24 | Foto: SAUL LOEB/AFP
Mike Pence.

Washington kokar efter debattartikeln i New York Times i onsdags kväll. Då skrev en anonym toppmedarbetare i Trumps egen regering att hen är en del av en intern motståndsrörelse som försöker stoppa delar av presidentens politik för landets bästa.

Redan timmarna efter publiceringen började paniken sprida sig i Vita huset, enligt flera amerikanska medier.

Trump krävde på Twitter att New York Times skulle lämna över namnet till regeringen ”av hänsyn till nationens säkerhet” och hans nära medarbetare stängde in sig bakom låsta dörrar.

Enligt Washington Post försöker de bland annat ringa in namnet genom att analysera språkliga mönster i artikeln.

– Problemet för presidenten är att det kan vara så många människor. Du kan inte snäva ner det till en person. Alla försöker men det är omöjligt, säger en källa i regeringen till Washington Post.

Mike Pence utpekad som möjlig källa

Enligt CNN förekom spekulationer på internet om att det kan vara vicepresidenten Mike Pence eller någon i hans närhet. NY Times-artikeln innehöll nämligen ordet ”lodestar” (ledstjärna), en relativt ovanlig term som Pence har använt i flera tal.

Mike Pence själv var dock snabb att förneka att han skulle ha skrivit artikeln.

– Jag tycker att den är skamlig. New York Times borde skämmas liksom vem det nu är som skrivit den här anonyma debattartikeln, sa han till journalister under ett besök i Orlando.

Trump reagerade med ”vulkanisk ilska” när artikeln publicerades och har sagt till en nära vän att han ”nu bara litar på sina barn”, uppger Washington Post.

Parallell till skräckfilmen från 1979

Samtidigt spreds redan under onsdagskvällen ett sms med texten ”De sovande cellerna har vaknat” bland Trumps medarbetare och externa allierade, enligt tidningen.

– Det är som en skräckfilm när alla inser att uppgifterna kommer inifrån Vita huset, säger en före detta medarbetare som uppges ha tät kontakt med de tidigare kollegerna.

Uttalandet syftar på filmen ”When a stranger calls” från 1979 vars första 20 minuter anses höra till de läskigaste som någonsin producerats. En ung kvinna sitter barnvakt hos en överklassfamilj och börjar få telefonsamtal där barnen hotas. När hon till sist inser att samtalen inte är ett skämt och ringer polisen får hon veta att samtalen kommer ”inifrån huset”.

På Twitter görs nu oräkneliga referenser till filmen apropå kaoset i Vita huset efter New York Times-artikeln.

Förutom Mike Pence har bland andra utrikesministern Mike Pompeo, finansministern Steven Mnuchin och försvarsminister James Mattis gått ut och förnekat att de ligger bakom. Listan kan göras mycket längre och växte under torsdagen för varje timme.

CNN: Trump får utskrifter på alla som nekat

Samtidigt satt Trump i Vita huset och fick alla förnekanden utskrivna och levererade till sitt skrivbord varefter de kom in, uppger CNN och hänvisar till en högt uppsatt källa. Det uppges ha skett utan att Trump bett om det ”eftersom medarbetare i hans närhet vet hur starkt han uppskattar starka förnekanden”.

I kongressen luftade flera Trump-trogna idén att starta en utredning för att försöka avslöja vem som skrev artikeln, uppger The Hill.

Kentucky-senatorn Rand Paul – för övrigt en av Trumps motkandidater i de republikanska primärvalen – föreslår till och med att alla säkerhetsklassade medarbetare i Vita huset ska tvingas till lögndetektortest i jakt på interna kritiker mot Trump.

Enligt New York Times har lögndetektor diskuterats som hastigast i Trumps inre krets. Tidningens källor uppger också att Vita huset har en lista på 12 möjliga namn på artikelförfattaren.

Foto: SAUL LOEB / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Publicerad:

LÄS VIDARE