Resenärerna fast på tåget i flera timmar: ”Det är stormen”

avMikaela Somnell

NYHETER

Fyra SJ-tåg har varit strandsatta på olika platser i flera timmar natten mot lördagen.

Det är stormen Knud som orsakade förseningen, och frustrerade passagerare är besvikna över bristande information.

– Man blir arg och irriterad. Det känns som att SJ är mer fokuserade på att reparera skador än sina resenärer, säger passageraren Stig Sjöblom.

1 av 3 | Foto: LÄSARBILD

Fyra olika X2000-tåg på väg från Stockholm till Göteborg har under fredagskvällen och natten stått stilla i flera timmar på olika platser.

Orsaken är att stormen Knud har härjat på sträckan, och bland annat har nedblåsta träd och grenar gjort att det inte gått att köra på spåren.

Stig Sjöblom, 65, var på väg till Göteborg för att tillsammans med sin son hälsa på sin fru. Istället blev han sittandes i en tågvagn i åtta timmar.

– Det händer ingenting. All information hittills har varit felaktig. En del går av tåget om de har möjlighet att ta sig vidare på annat sätt, men de flesta börjar somna. Tåget gick klockan 18.26 från T-centralen. Det är åtta timmar på ett tåg, säger han.

Dålig information

Stig tycker att SJ har varit dåliga på att ge resenärerna information, och blir illa till mods över att både barnfamiljer och äldre personer tvingats befinna sig på ett tåg i timtal.

– Man blir arg och irriterad när sådant här händer, särskilt när man ser vad det får för konsekvenser för människorna runt omkring en.

– Det var SJ som tog beslutet att låta tåget gå trots vädret. De borde ha en beredskap för sådana här tillfällen och se till att människor inte faller offer för de omständigheter som de själva har orsakat.

När Aftonbladet når SJ:s pressjour klockan 02.45 berättar de att tågen precis ska börja rulla igen.

Oklar prognos

– Det är helt stopp på linjen till följd av stormen. Vi fick precis besked från trafikverket att trafiken ska släppas på igen, säger Dan Olofsson, presskommunikatör på SJ.

Enligt Dan Olofsson var det dock vid 02-tiden fortfarande oklart när tågen skulle nå slutdestinationen Göteborg.

– De har reparerat banan och ska släppa på trafiken. Men det är fortfarande bekymmer på spåret närmare Göteborg. Jag har inte mycket mer information om hur det ser ut, vi har ingen prognos för när man kan komma fram till Göteborg.

Skickade sms

Vad har ni gjort för att informera resenärerna?

– Vi har skickat ut sms till alla resenärer som är bokade på dessa sträckor och lagt ut information på nätet. Man har haft möjlighet att avboka eller boka om sin biljett kostnadsfritt.

På ett av de andra tågen fick Peder Häll, 52, sitta i nio timmar i Skövde.

– Jag har suttit här sen halv fem i eftermiddags och vi har precis börjat rulla, berättar han.

Efter nästan tio timmar ombord på ett tåg beskrev han sitt tillstånd som ganska uttråkad.

– Det är segt och man har väldigt ont i rumpan. Det har varit dåligt med information om vad som gäller. Det ska ta två timmar till nu tror jag, det har blivit en otroligt lång resa.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM

Töreboda