Häller vätska på män i tunnelbanan – i protest mot manspreading

avMalin Wigen

NYHETER

En video sprids i sociala medier där en kvinna häller någon sorts vätska i knät på män som skrevar på tunnelbanan i Sankt Petersburg i Ryssland.. Det hela ska vara en protest mot så kallad ”manspreading”.

Kvinnan som ligger bakom klippet är en juriststudent som heter Anna Dovgalyuk, skriver The Independent. Hon kallar sig själv för en ”social aktivist” och fick nyligen uppmärksamhet för ett annat klipp där en kvinna visade upp sina underkläder offentligt för att höja uppmärksamheten kring trakasserier i tunnelbanan.

Foto: Skärmdump
Klippet har spridits som en löpeld.

Manspread är en handling av kvinnohat och sprider total respektlöshet mot kvinnorna som sitter bredvid”, skriver hon i klippet som las ut på Youtube men som sedan togs bort då det stred mot kanalens policy mot mobbning och trakasserier.

Ryska nyhetssajten Rosbalt ifrågasätter dock klippets äkthet och menar att männen i klippet är skådespelare – något Anna Dovgalyuk förnekar. Enligt henne är klippet i högsta grad på riktigt.

Det är många som förargats av aktionen, en av de är ryska politikern Vitaly Milonov som sagt att han nu vill kriminalisera feminism. Enligt honom är detta rena galenskapen som ska kunna leda till fängelsestraff.

Det är ingen som har stämt Anna Dovgalyuk, som själv inte syns i klippet, än.

– Jag tror inte någon kommer att anmäla till polisen på grund av ett par jeans, säger hon enligt Daily Mail.

Det stör oss mest i kollektivtrafiken – här är topplistan 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM