EU vill slopa tidsomställning 2019

Av: 

TT

Redan nästa år kan bli sista gången EU-länderna går över mellan normaltid och sommartid, om EU-kommissionen får igenom sitt nya förslag om slopad tidsomställning.

På en presskonferens i Bryssel klockan 11 på fredagen presenterade kommissionärerna Mares Sefcovic och Violeta Bulcz detaljerna i det förslag som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker redan flera gånger hunnit utlova under de senaste veckorna.

Enligt nyhetssajten Politico Europe innebär förslaget som väntat att det blir upp till varje medlemsland att avgöra vilken tid man vill ha: antingen normaltid eller sommartid, det vill säga att man i praktiken byter tidszon.

Tanken är att alla länder som vanligt ska gå över till sommartid den 31 mars 2019, men att tillbakaställandet av klockan den 27 oktober 2019 sedan bara kommer att göras av de länder som vill ha evig normaltid.

För att inte skapa onödig oreda krävs även att varje land bestämmer sig minst sex månader i förväg – det vill säga senast i slutet av april 2019 – vilken tid man tänker ha. Samma regel ska sedan gälla även framöver: om något land ångrar sig eller vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.

Dagens förslag ska nu i sedvanlig ordning behandlas av EU:s medlemsländer.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN