Hård kritik mot svensk gränsbevakning

Av:  TT

Enligt Kvällsposten, som tagit del av rapporten, är situationen värst på Arlanda flygplats i Stockholm. Arkivbild.
Enligt Kvällsposten, som tagit del av rapporten, är situationen värst på Arlanda flygplats i Stockholm. Arkivbild.

Sverige får svidande kritik för landets gränskontroller i en kommande Schengen-rapport.

Bekymmersamt, tycker polisen, som nu tar fram handlingsplaner.

De Schengeninspektörer som står bakom rapporten anser att de svenska kontrollerna är dåligt bemannade, vilket Kvällsposten tidigare rapporterat. Dessutom kritiseras arbetsmetoderna och att de som utför arbetet saknar adekvat utbildning. Bland annat ska personal på Malmö airport sakna kunskap om förfalskade dokument, enligt tidningen.

Nu kommenterar polisen den kommande rapporten.

"Det som framkommer i utvärderingen är bekymmersamt. Polismyndigheten har därför intensifierat arbetet tillsammans med andra ansvariga myndigheter för att Sverige som land ska kunna möta de krav som ställs inom Schengen-samarbetet", säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

I kommentaren framgår även att utvärderingens slutsatser är "väl kända" av Polismyndighetens ledning och att handlingsplaner håller på att tas fram.

"Vårt mål är självklart att Sverige ska leva upp till EU:s standard. Samtidigt har Sverige stora utmaningar med våra långa landsgränser och den nya flyktingsituationen som har uppstått i Europa sedan 2015. Denna omställning kommer därför att ta tid", säger Patrik Engström i pressmeddelandet.

Sverige utvärderades under våren och sommaren 2017 bland annat inom områdena yttre gräns, återvändande, polissamarbete och viseringspolitik. Utvärderingen blir offentlig först när EU-kommissionen antar den, vilket ännu inte gjorts.

Alla medlemsländer inom Schengensamarbetet utsätts för liknande granskningar minst var femte år.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN