Från våld till norska Ebba – så beskrivs Sverige inför valet

Den utländska bilden av Sverige inför valet 2018 handlar mest om våldsdåd och Sverigedemokraternas opinionsframgångar.

Men också om Bullerbyn och valobservatörer.

Mest oväntat: rubriken om att norska Ebba Busch Thor kan bli valets drottning.

Storstäderna i den tidigare Bullerby-idyllen Sverige skakas sedan månader tillbaka av mord och våld. Gärningsmännen har ofta invandrarbakgrund. Partiet som tjänar på det är framför allt Sverigedemokraterna, som tidvis fått stöd av 28 procent av väljarna, skriver tyska Der Spiegel.

Norska Ebba Busch Thor kan bli räddningen för de borgerliga i det svenska valet, skriver norska NRK. ”Det er veldig moro,” säger KD-ledaren till tv-kanalen, som konstaterar att hon är både norsk och svensk medborgare.

Hongkong-baserade South China Morning Post konstaterar att Sverigedemokraterna, med nazistiska rötter, ser ut att göra ett rekordval. Artikeln illustreras av en bild på skrikande unga män som på andra sidan jordklotet förmodligen uppfattas som SD-väljare. I själva verket handlar det om nazistiska NMR-demonstranter.

Det finns två oförenliga Sverige-bilder, enligt brittiska BBC. Många uppfattar Sverige som ett kreativt välfärdsland. Landets högerpopulister håller inte med. Tv-kanalens team har gjort ett 18 minuter långt inslag om vilken verklighetsbild som är mest sann.

Flyktingar bränner mängder av bilar i Sverige, uppger ryska sajten news.ru, och skriver att det kommer att stärka högerpopulisterna i valet.

Australiensiska The Age skriver att Sverigedemokraternas symbol är blommor och inte hakkors.

Sverige, ett land som en gång i tiden uppfattade sig själv som en ”humanitär supermakt”, har länge varit delat när det gäller invandring, uppger brittiska The Guardian.

Sommarens torka och bränder har gett Miljöpartiet en skjuts i opinionsundersökningarna, berättar franska Le Monde.

Norska tidningen VG rapporterar om mord, gängkriminalitet och oro i Rosengård, men skriver samtidigt att den mörka bilden av Malmö-stadsdelen måste nyanseras.

Amerikanska New York Times skrev i samband med bilbränderna i Väst-Sverige att de ”förmodligen kommer att bli en politisk fråga i valet”.

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, kommer att sända valobservatörer till Sverige i samband med riksdagsvalet. Det rapporterade den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda om i slutet av augusti.

”I Sverige är det inte längre tabu att problematisera tillströmningen av utlänningar”, konstaterar danska DR.

Sverigdemokraterna har nästan dubblerat sitt stöd sedan 2014 och därför blir valet ”det viktigaste i den svenska historien”, skriver brittiska Daily Express.

Finländska Hufvudstadsbladet har en omfattande rapportering om det svenska valet. Tidningens team har bland annat intervjuat frikyrkomedlemmar i Värnamo som låter muslimska flyktingar bo i sina hem.

Amerikanska Washington Post publicerade nyligen ett reportage om familjen Borg i invandrartäta Flen som ”inte längre känner igen sitt land”.

Publisert:

LÄS VIDARE