MP:s flört med regeringen

Miljöpartiets språkrör pekar på tre områden för samarbete

Gustav Fridolin och Åsa Romson vill ta ansvar och skippar hård blockjargong.

För att rädda jobben och framtiden är de beredda att bjuda upp regeringen till dans med grön melodi.

De öppnar för samtal med regeringen om infrastrukturen, bostäderna och skolan.

Gustav Fridolin och Åsa Romson tänker gå sin egen väg och försöka hitta gröna samarbeten åt både höger och vänster. På DN-debatt i dag går MP:s ledarduo ut med en inbjudan till regeringen om samtal "om viktiga investeringar för jobb och framtidstro".

"Det borde finnas all anledning för regeringen att söka brett stöd för framtidsinriktade investeringar som skapar långsiktiga förutsättningar för nya jobb", skriver duon.

Järnvägen är ett samarbetsspår

De anser att det inte är rimligt att svenska företags oljeberoende ökar samtidigt som deras konkurrenter i Europa kan styra om transporter på järnväg. MP vill prata sig samman med regeringen om investeringar i hållbar järnväg – både för miljöns, företagens och resenärernas skull.

Ledarduon öppnar också för samtal om en lösning på bostadsbristen i Stockholm och andra städer.  Klimatsmarta lösningar.

MP vill höja lärarlönerna

Barnen är också ett område som står på MP:s samtalsagenda. Här vill man bygga framtiden genom barnen. Barnfattigdom ska utrotas och skolan ska stärkas. Fridolin och Romson flörtar här förstås med Björklund (FP) som kämpar för att få med finansminister Anders Borg (M) på att höja lärarlönerna.

"Lärargärningen måste värderas som ett av våra viktigaste framtidsyrken", skriver Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Beredda att samarbeta

"Miljöpartiet kommer aldrig bli ett femte alliansparti", slår Romson och Fridolin fast. "Men en konstruktiv opposition är alltid beredd att söka breda överenskommelser där så är möjligt och nödvändigt."

För att inte skapa allt för mysig stämning inför samtalet med regeringen avslutar dock Gustav Fridolin och Åsa Romson med att ge de borgerliga en liten spark i ändan med Reinfeldts och Borgs eget slagord: "Att ta ansvar kan aldrig vara att möta en orolig och föränderlig värld med att inget göra".

Statsminster Fredrik Reinfeldt kommenterade på en presskonferens i dag MP:s flirt.

– Vi har i första hand att samlas i alliansregeringen. Sedan välkomnar jag alla som vill ha ökad samverkan i Sverige, men då ska det preciseras vad man menar, sade Reinfeldt under en pressträff före sitt sommartal på lördagen.

Publisert: