Får åldras i fängelset

avNiklas Eriksson

NYHETER

Så blir Gubbligans nya liv

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Peeter ”Sprängaren” Pohla, 71 år i december

Gubbligan går i pension – bakom galler.

Men hög ålder ger ingen specialbehandling på anstalt.

– Det är tufft att sitta inne som pensionär, säger Christer Karlsson, ordförande i Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

De har en samlad ålder på 188 år, och nu delar ”Gubbligan” på 30 års fängelsestraff. För två av herrarna, Jan ”Nisse Pistol” Nilsson, 64, och Peeter ”Sprängaren” Pohla, 71, är det pension i finkan som gäller.

– De har rätt till samma stöd som äldre på utsidan, säger Viveca Hilbert, pressekreterare på Kriminalvården.

Lägre pension i buren

Pensionen blir dock lägre än utanför. Av en garantipension på i år 7 597 kronor i månaden får en långvarigt intagen på anstalt bara behålla drygt två tusenlappar.

Efter 65 år slipper de arbetsplikten, men någon PRO-förening innanför murarna kan bankrånarna inte räkna med – även om 88 personer över 65 år sitter på anstalt i Sverige.

Ryktet kan hjälpa

För ”Gubbligan” är det nu först en tid på Kumlaanstaltens riksintag som gäller, i väntan på att placeras på den anstalt där de ska avtjäna sina domar. Men det blir inte något särskilt åldringsfängelse, det finns inte.

– Kriminalvården borde ha en särskild anstalt för pensionärer. De är tufft för dem att sitta bland ungdomarna, säger Christer Karlsson, grundare och förbundsordförande i KRIS.

Han tror det kan bli tufft för ”Gubbligan” på grund av deras ålder, men att deras rykte kanske kan hjälpa dem:

– De är kända och vana att sitta inne, det kan göra det lite lättare.