Mejla

Wolfgang Hansson

Hemmasnickrad terror – Säpos största skräck

NYHETER

Fågelvägen är det på sin höjd några hundra meter mellan Bryggargatan och ett trångt konferensrum vid Norra Bantorget.

Ändå lyser Sveriges eget 11 september väldigt länge med sin frånvaro när nya öppna Säpo ska berätta om läget tio år efter New York-attentaten.

Jag tittar inte på klockan men det måste ha gått mer än en timme av Säkerhetspolisens seminarium innan självmordsbombningen på Bryggargatan i Stockholm i december förra året nämns och då bara i förbigående.

Det är som om Säpoledningen inte vill yttra Taimour Abdulwahabs namn och tänka tanken hur oerhört nära det var att Sveriges drabbats av en lika stor eller större tragedi än Anders Breiviks attentat i Norge.

Eller så är det därför att Säpo snart nio månader efter Bryggargatan fortfarande inte har några svar. Utredningens pussel läggs alltjämt. Man tror att Abdulwahab var ensam men man vet inte.

Bedömningen på Säpo är att risken för följdattentat finns kvar.

– Vi måste vara beredda på att det kan komma nya terrorattentat i Sverige, konstaterar Säpochefen Anders Danielsson utan ett uns av dramatik

i rösten.

– Hur stor är risken, undrar jag.

Danielsson gillar inte frågan.

– Det går inte att svara på. Man kan inte gradera risk på det sättet.

Däremot är han rätt säker på varifrån en ny attack kommer. Trots högerextremisten Breiviks bärsärkar-gång ser Säpo islamistisk terror som hot nummer ett mot Sverige.

Lyssnar man mellan raderna till Säpoledningen så känner de sig hyfsat säkra på att i förväg kunna avslöja ett attentat från en organiserad grupp. Med den hemmasnickrade terroristen är det värre. Han/hon går inte att spåra med traditionella metoder. Abdulwahab och Breivik verkar ha satt skräck i Säkerhetspolisen.

– Att påstå att vi står handfallna är överdrivet. Men vi är beroende av att få information från någon i ensamvargens omgivning, säger Anders

Danielsson.

Han bedyrar att Säpo tar till sig det nya hotet och har ändrat sitt sätt att arbeta. 11 september och Bryggargatan har lett till ökad öppenhet.

Seminariet med kycklingwraps och lunchmingel är en del av det. Säpo bygger nätverk med muslimska organisationer. Mer lyssnande och mindre hemlighetsmakeri.

Danielsson verkar paniskt rädd för att någon ska tro att Säpo i jakten på terrorister vill inskränka de medborgerliga friheterna. Gång på gång upprepar han att han inte vill ha utökade befogenheter för Säpo.

Danielsson lugnar med att även om terrorister lyckas genomföra attentat i Sverige så kommer det inte att förstöra det demokratiska systemet.

– Terrorism gör sällan det, även om det känns så.

Tänk om Danielsson kunnat tala om det för George W Bush efter 9/11. Då hade vi sluppit hundratusentals döda i ”kriget mot terrorn”. Och då hade förmodligen Taimour Abdulwahab aldrig sprängt sig i centrala Stockholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: