Man måste få göra fel – utan att få sparken

Daniel Pernikliski.

avDaniel Pernikliski

NYHETER

När jag fick samtalet från redaktionen om att skriva några rader om Facebookskandalen på företaget Goexcellent i Piteå, var jag i färd med att författa en annan text. Ett förlåt-mig-mejl till alla mina kontakter för att ha orsakat så att de fått spam. Här har ni alltså en ypperlig representant för samhällets internetpuckon.

Om man ska verka i den nya världen, med sociala medier, bilder och texter och filmsnuttar som lever kvar i all evighet‚ måste man lära sig spelreglerna. För att skydda sig själv och för att skydda andra.

Ska man prata skit om sin chef så gör man det i ett rum där chefen inte kan höra. Och om man nu nödvändigtvis måste säga det i fikarummet får man vackert viska. Samma regler gäller på Facebook och verktygen finns där.

Samtidigt måste man få göra fel ibland. Pratar man för högt i fikarummet kallas man till möte och får på sin höjd en varning.

Att skriva dumt om sin chef på Facebook är aldrig smart. Att göra det så att chefen kan ta del av det är synnerligen korkat. Men att misstaget utan diskussion ska kunna leda till sparken tar ändå priset i idioti.